Kritike State Departmenta: Najveći problem Crne Gore je korupcija

Dodajte komentar

Postoje nebrojeni izvještaji o Crnoj Gori o zapošljavanju po političkoj pripadnosti ili porodičnim vezama, a bilo je i optužbi da Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbjeđuje finansiranje pojedinaca ili porodica prije izbora, piše u Izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu za 2013. godinu, koji je juče predstavio američki državni sekretar Džon Keri.

“Iako postoje zakoni koji regulišu zapljenjivanje imovine stečene kriminalnim putem, slabo se primjenjuju. Broj slučajeva korupcije u kojima je došlo do zapljene imovine je vrlo mali. Korupcija u policiji i uticaj vlasti na ponašanje policije ostaju problem. Crnogorsko društvo, koje je usko povezano, obeshrabruje prijavu korupcije i čini lakšim kriminalcima da koristeći porodične veze utiču na predstavnike zakona. Unutrašnje kontrole velikog broja institucija su znatno smanjile, ali nisu totalno eliminisale nekažnjavanje”, stoji u izvještaju State Departmenta koji su danas objavili Vijesti i Dan.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored toga u izvještaju se naglašava da je crnogorska Vlada deklarativno posvećena borbi protiv korupcije, jer tokom 11 mjeseci prošle godine nije pokrenut nijedan postupak protiv funkcionera na višim državnim funkcijama.

„Agencije kojima je povjeren zadatak borbe protiv korupcije su priznale da je saradnja i razmjena informacija neadekvatna. NVO i drugi protivnici korupcije vjeruju da su javni tenderi u oblastima građevine, trgovine, poljoprivrede i informacionih tehnologija često namješteni i da daju prednost kompanijama sa političkim uticajem”, navodi se u izvještaju.

Između ostalog u izvještaju State departmenta sriji i da korupcija oličena u nepotizmu, favorizovanju politički podobnih pojedinca, slaboj kontroli sukoba interesa u svim granama vlasti, društvena diskriminacija i nasilje protiv socijalno ugroženih grupa, te stalno uznemiravanje nezavisnih medija i novinara i neuspjeh da se riješe raniji slučajevi nasilja nad kritičarima vlasti, najveći su problemi Crne Gore kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *