Ko će finansijski pomoći Ukrajini

Dodajte komentar

Sjedinjene Države izrazile su spremnost da pomognu obnovu posrnule ukrajinske privrede, dok je Rusija saopštila da će sačekati formiranje nove vlade.

SAD i MMF spremni su da finansijski pomognu Ukrajinu, dok će Moskva odluku o izdvajanju nove tranše finansijske pomoći donijeti nakon što u Kijevu bude formirana nova vlada, prenijele su novinske agencije iz Sidneja gdje su se na marginama skupa Grupe 20 sastali ministri finansija dvije zemlje.

“Zaista smo protekle sedmice razmatrali pitanje kupovine ukrajinskih evroobveznica za dvije milijarde dolara, ali pošto se politička situacija izuzetno izmijenila, treba da shvatimo sa kojom vladom treba da sarađujemo, zbog čega nameravamo da sačekamo da bude formirana nova vlada i vidimo politiku vlade, pa ćemo se u skladu sa tim određivati”, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Prema njegovim riječima, godina pred Ukrajinom neće biti jednostavna, jer predstoji plaćanje velikih dugova, uključujući dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prenio je Itar-Tas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Siluanov je rekao i da Moskva smatra da je u interesu Ukrajine da se “formira vlada, kao prvi korak, odrede organi vlasti, kako bi se nova vlada obratila MMF-u” za kreditnu podršku u zamjenu za strukturne reforme.

Sekretar za finansije SAD Džejkob Lu rekao je da je Vašington spreman da zajedno sa drugim zemljama, uključujući i Rusiju, pomogne Ukrajini u sprovođenju reformi radi obnove ekonomske stabilnosti i povratku demokratiji i privrednom rastu, poslije tromjesečnih devastirajućih protesta koji su zemlju gurnuli u najveću krizu od sticanja nezavisnosti, prenio je Frans pres.

Pozivajući se na izjavu jednog zvaničnika američkog ministarstva finansija, francuska agencija izvještava da su Lu i Siluanov razgovarali o razvoju situacije u Ukrajini i da je američki sekretar istakao potrebnu “stabilnosti i ekonomskih reformi”.

Itar-Tas je iz Sidneja prenio i izjavu direktorke MMF-a Kristin Lagard da je Fond spreman da pomogne Ukrajini ukoliko mu se ukrajinsko rukovodstvo obrati. 

“Ukrajina je članica MMF-a. Ukoliko se obrati za pomoć, ekonomsku ili finansijsku, spremni smo da je pružimo”, rekla je ona, dodajući takođe da MMF-u “treba neko u Ukrajini sa kim je ta pitanja moguće razmatrati”.

Lagardova je izrazila nadu da će se situacija u Ukrajini stabilizovati.

“Međutim, svaka diskusija podrazumijeva učešće najmanje dva sagovornika a MMF za sada ne zna sa kim u Ukrajini da razgovara”, rekla je ona.

AFP u svom izvještaju navodi da strah da se ukrajinska dugovima opterećena privreda suočava sa nelikvidnošću izazvao paniku na tržištu, sa znatnim rastom prinosa od obveznica i pada vrijednosti nacionalne valute grivne za desetinu u razmaku od nekoliko nedjelja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *