Dobit HP-a povećana 16 odsto

Dodajte komentar

Američka kompanija Hjulit Pakard (Hewlett-Packard – HP) ostvarila je u prvom tromjesečju svoje poslovne godine 2013/2014. rast profita od 16 odsto.

Firma je premašila očekivanja tržišta i po dobiti i po prometu i pokazalo se da plan restrukturalizacije polako pokazuje rezultate, prenijela je agencija AP.

Neto dobit za tromjesečni period završen 31. januara 2014. dostgla je 1,43 milijarde evra, što je 74 centa po akciji.

Radi poređenja, u prvom tromjesečju prethodne fiskalne godine, neto profit HP-a je bio 1,23 milijarde dolara (63 centa po akciji).

Ne računajući troškove restrukturalizacije i druge vanredne stavke, dobit po akciji je dostigla 90 centi. Firma je time premašila očekivanja tržišta koje je računalo sa profitom od 85 centa po akciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Promet je smanjen jedan odsto, na 28,15 milijardi dolara, pri čemu su uzroci pada pretežno uticaji kretanja kursa. Analitičari su procjenjivali pad na 27,20 milijardi dolara.

Promet odjeljenja personalnih računara je povećan četiri odsto, na 8,53 milijardi dolara, što je dobra vijest, nasuprot nedavnoj informaciji.

Agencija za istraživanje tržišta Gartner je prošlog mjeseca navela da je svjetska prodaja računara u četvrtom tromjesečju 2013. godine pala sedam odsto na godišnjem nivou jer su se više kupovali tableti i pametni telefoni. Druga agencija Data korp. je objavila pad prodaje računara od šest odsto. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *