U Rudnicima boksita danas bi mogao biti proglašen bankrot

Dodajte komentar

U Rudnicima boksita danas bi mogao biti proglašen bankrot jer do sada niko nije podnio plan reorganizacije kompanije. Rok za podnošenje plana ističe danas.

“Zakon je jasan – ukoliko se ne podnese plan reorganizacije u roku od 90 dana od dana uvođenja stečaja automatski se proglašava bankrot. Sudija će danas ili sjutra odlučiti da li da proglasi bankrot”, kazao je “Vijestima” stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

U Boksitima je odlukom sudije Privrednog suda Ivana Kovačevića, a na zahtjev CKB zbog duga od 1,59 miliona eura, 19. novembra uveden stečaj. Krajem godine direktor Boksita Milorad Đurović najavio je da će podnijeti plan reorganizacije. “Da li sam podnio plan ili ne morate pitati stečajnog sudiju”, kratko je kazao Đurović.

Cicmil je kazao da će oglas za eventualnu poslovno-tehničku saradnju ili povoljniju kupovinu rude objaviti u petak.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Oglasom ću tražiti da eventualni partner preuzme svu proizvodnju, plaća troškove, proizvodi 200 tona rude, da određena sredstva odvoji za radnike koji će raditi, ali i da četiri-pet mjeseci plaća ljude koji su se prijavili za socijalni program, dok Vlada ne isplati otpremnine. Bilo je pet-šest zainteresovanih, ali vidjećemo koliko su ozbiljni”, kazao je Cicmil.

Za odlazak iz Boksita od 313 radnika prijavilo se njih 176. Uslov da napuste preduzeće uz otpremnine od šest do 15.000 eura je da im radni staž od juna 2009. godine do uvođenja stečaja bude povezan i obračunat prema punim zaradama, a ne na osnovu minimalnih.

Do sada je prijavljeno da Boksiti, kojima su do stečaja upravljali Vlada i ruski CEAC, duguju 130 miliona eura. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *