U Milanu otvoren kompleks UniCredit Tower, naviša zgrada u Italiji (230 m)

Dodajte komentar

Grupa UniCredit je proslavila 15. godišnjicu postojanja svečanim otvaranjem novog kompleksa UniCredit Tower u milanskom naselju Porta Nuova, u prisutnosti italijanskog premijera Enrica Lette, predsjednika Odbora direktora Grupe UniCredit Giuseppea Vite te glavnog izvršnog direktora Grupe UniCredit Federica Ghizzonija.

Premda je UniCredit relativno nova grupa, njeni korijeni vuku duboko u prošlost. Jedna od njenih sastavnica – Banca di Genova – bila je prva italijanska banka organizovana kao dioničko društvo, dok druge banke koje su ušle u sastav grupe uključuju uvažene institucije poput banke Rolo Banca osnovane prije 541 godine te njemačke banke Bayerische Hypotheken- und Wechsel-Bank koja je osnovana prije 179 godina a bila je dio HVB grupe.

Prvi temelji za regionalni rast i diversifikaciju poslovanja koji su UniCredit pretvorili u izuzetnu finansijsku grupaciju koja danas posluje u Italiji i širom Evrope postavljeni su 1999. Te su se godine Cassa di Risparmio di Trento e Rovereto i Cassa di Risparmio di Trieste pridružile banci UniCredito Italiano, čime je završena konsolidacija središnjih lokalnih banaka grupe. Te je godine ujedno i započelo širenje grupe izvan granica Italije UniCreditovim sticanjem većinskog dioničarskog udjela u Banci Pekao, jednoj od najvećih banaka u Poljskoj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Pouzdanost koja proizlazi iz duge tradicije prednost je koja Grupi UniCredit omogućava da budućnost dočekuje sa samopouzdanjem. I dalje ćemo se truditi da doprinesemo najviše što možemo – razvoju zajednica u kojima Grupa djeluje,” rekao je predsjednik Odbora direktora Grupe UniCredit Giuseppe Vita.

“Tokom posljednjih 15 godina, Grupa UniCredit je rasla i razvijala se, postavši vodećom bankom u Evropi gdje njene usluge trenutno koristi više od 20 miliona obitelji te 3,5 milijuna firmi putem više od 9.000 poslovnica,” rekao je glavni izvršni direktor Federico Ghizzoni.

Od 1999. nadalje UniCredit je doživio značajan rast, pri čemu su se njegovi prihodi više nego utrostručili dok se neto akcijski kapital povećao osam puta. U 2011. regulatori su banku ocijenili sistemski važnom finansijskom institucijom, što je dokaz njene uloge u svjetskoj ekonomiji.

Nedavno završen toranj u Milanu, koji je njemački Emporis proglasio jednim od najljepših novih nebodera u svijetu, postao je UniCreditovo sjedište 30. septembra  2013. Oko 4000 UniCreditovih zaposlenih radi u tom kompleksu, u sklopu kojeg se nalazi najviša zgrada u Italiji, a projektovao ju je argentinsko-američki arhitekt César Pelli.

Kao novo sjedište UniCredita, toranj pruža značajan napredak u efikasnosti poslovanja, donoseći gotovo 25 miliona eura uštede godišnje kao rezultat toga što je broj kancelarijskih zgrada koje je banka u Milanu zauzimala smanjen s 26 na pet dok je ukupna površina smanjena za više od 55.000  kvadratnih metara.

UniCreditov toranj odražava i politiku održivosti Grupe budući da dizajnom smanjuje emisije ugljen dioksida za više od 40 posto. Američki Savjet za zelenu gradnju kompleksu je dodijelio certifikat LEED Gold zbog značajki koje uključuju: 22,5-postotnu uštedu energije, 37,3-postotno smanjenje potrošnje pitke vode, 100-postotnom recikliranju kišnice, 93-postotnom recikliranju otpada s gradilišta, 20,5-postotnoj upotrebi recikliranih materijala u izgradnji te 41-postotnoj upotrebi lokalno nabavljenih građevnih materijala.

Ove će godine članice UniCreditove evropske mreže takođe obilježiti nekoliko godišnjica, uključujući 100. godišnjicu Zagrebačke banke, 50. godišnjicu bugarske UniCredit Bulbank te 25. godišnjicu UniCredit banke Rusije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *