Slovenačke banke u 2013. u gubitku od 3,2 milijarde eura

Dodajte komentar

Slovenačke banke zabilježile su u 2013. godini 3,2 milijarde eura gubitka, objavila je u četvrtak slovenačka centralna banka. Riječ je o preliminarnim podacima i rezultatu prije odbijanja poreza.

Gubici su bitno veći nego u 2012. godini, kada su iznosili 776 miliona i u odnosu na 2011., kada su bili 436 miliona eura. Oko 40 posto registrovanog gubitka posljedica je rezervacija i otpisa što su ih banke krajem godine morale izvršiti na račun tzv. loših kredita iz prošlih godina.

Nakon što je vodeće banke krajem prošle godine velikim iznosima dokapitalizovala država, njihov bi gubitak, kako se očekuje, u ovoj godini trebao biti bitno manji, ali se poslovanje s dobiti bankarskog sektora u cjelini ne očekuje, izjavila je za ljubljansko “Delo” viceguvernerka centralne banke Stanislava Zadravec Caprirolo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupan bilans slovenačkih banaka u 2013. godini smanjila se za 11,1 posto, odnosno za 5,1 milijardi eura, od čega je 2,9 milijardi eura posljedica vraćanja kreditnih obaveza stranim bankama.
Krediti slovenačkih banaka realnom sektoru smanjeni su za 6,5 milijardi eura. Većim dijelom to je posljedica činjenice da su rizični kreditni plasmani s krajem prošle godine preneseni na tzv. lošu banku.  (Bankamagazine)
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *