Stopa nezaposlenosti SAD-a na najnižem nivou u 5 godina

Dodajte komentar

U januaru je stopa nezaposlenosti SAD-a smanjena na 6,6% sa 6,7% u decembru, što je najniži nivo od oktobra 2008., kada je iznosila 6,1%, pišu analitičari iCapitala.

Istovremeno je udio zaposlenih osoba u ukupnoj radnoj snazi povećan na 63% sa prethodnih 62,8%. U januaru 2013. stopa nezaposlenosti je iznosila 8,5%. Pozitivna kretanja su povećala vrijednost ključnih indeksa.

Od korporativnih vijesti je u fokusu bila izjava Applea. Nakon nedavno objavljenih kvartalnih rezultata poslovanja koji su srušili cijenu dionice za 8%, Apple je kupio vlastite dionice ukupne vrijednosti od 14 mlrd dolara, 12 mlrd dolara kupljeno je putem ubrzanog program otkupa vlastitih dionica (ASR – accelerated share repurchase program), dok je preostalih 2 mlrd dolara kupljeno na otvorenom tržištu. Cijena dionice je povećana za 1,40% na 519,68 USD.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Apple je krajem januarua objavio rezultate poslovanja za prvi fiskalni kvartal 2014., koji su pokazali ukupno prodatih 51 miliona iPhonea, što je manje od očekivanja analitičara od 55 miliona mobitela te predviđanja same kompanije. Ipak, godišnji prihodi od prodaje su povećani 5,7% na 57,6 mlrd dolara. Dobit na bottom line-u je u konačnici ostala na podjednakom nivou u iznosu od 13,07 mlrd dolara, dok je dobit po dionici povećana za 5% na 14,50 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *