Na Wall Streetu cijene snažno porasle, Yellen ohrabrila ulagače

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija snažno porasle jer je Predstavnički dom Kongresa podržao povećanje državnog zaduživanja i jer je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da planovi centralne banke o smanjenju podsticaja ostaju nepromijenjeni.

Dow Jones ojačao je 192 boda, ili 1,22 odsto, na 15.994 boda, dok je S&P 500 porastao 1,11 odsto, na 1.819 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 odsto, na 4.191 bod.

Cijene akcija porasle su četvrti dan zaredom jer je Predstavnički dom Kongresa juče podržao prijedlog povećanja nivoa dozvoljenog državnog zaduživanja, nakon što su republikanci odustali od svojih zahtjeva.

Premda još preostaje rasprava u Senatu, to je korak naprijed u rješavanju problema koji je mogao ponovno dovesti do obustave rada saveznih službi, kao u oktobru prošle godine, zbog manjka novca u državnoj blagajni.

Ulagače je ohrabrila i predsjednica Feda Janet Yellen, koja je u izvještaju Kongresu o monetarnoj politici i situaciji u ekonomiji kazala kako će centralna banka zadržati strategiju postupnog smanjenja programa kupovine obveznica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Niko zapravo nije očekivao probleme u Kongresu oko daljeg zaduživanja države, niti je iko sumnjao u namjere Feda. No, očekivanja su jedno, a same odluke nešto sasvim drugo. Stoga su svi odahnuli nakon što su te neizvjesnosti uklonjene“, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Fed je u decembru prošle godine smanjio programe kupovine obveznica za 10 milijardi dolara, a to isto učinio je i u januaru. Ti programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike mogli bi biti sasvim ukinuti do kraja ove godine.

Premda time tržišta akcija gube veliku podršku jer će se smanjiti priliv svježeg jeftinog novca, koji je podsticao rast cijena, smanjenje tih podsticaja znači takođe da čelnici Feda vjeruju da je ekonomija dovoljno snažna i da mu takvi monetarni podsticaji nisu više potrebni.

U prvom nastupu u Kongresu otkako je početkom februara na čelnom mjestu centralne banke naslijedila Bena Bernankea, Yellen je istakla da se američko tržište rada još nije vratilo u normalno stanje, premda je posljednjih mjeseci stopa nezaposlenosti znatno pala.

To, pak, znači da će Fed još neko vrijeme održavati ključne kamatne stope na rekordno niskim nivoima, što će pružati podršku tržištu akcija, kažu analitičari.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cijene akcija u svih 10 sektora S&P indeksa.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji. Dosad je 357 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je 67,8 odsto nadmašilo procjene analitičara po pitanju dobiti, a 66 odsto po pitanju prihoda.

To je više od istorijskog prosjeka, no kompanijama nije veći problem nadmašiti procjene analitičara jer su one vrlo niske.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,23 odsto, na 6.672 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,03 odsto, na 9.478 bodova, a pariški CAC 1,09 odsto, na 4.283 boda. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *