Internet finansiranje u filmskoj industriji

Dodajte komentar

Režiseri širom svijeta sve više koriste mogućnost finansiranja putem interneta. Ulogu investitora tako preuzimaju ljubitelji filma. Ipak, i dalje je teško ubijediti ljude da ulože u projekat koji im možda neće donijeti zaradu, kaže reporter Al Jazeere Phil Lavelle.

Vi ste reditelj sa sjajnom idejom. Imate izvrstan scenarij i sigurni ste u uspjeh. Naravno, ukoliko imate novca za film. Vremena su teška, banke ne daju kredite. Šta uraditi? Odustati?

Ovih dana pojavila se još jedna mogućnost – pitajte publiku. Što je Jozephine i uradila. I sada će njena dva filma biti prikazana na filmskom festivalu u Berlinu. Dok je snimala prvi film, ponestalo joj je novca. Za pomoć se obratila ljubiteljima filma.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Imali smo snimljene neke scene koje smo prikazali publici. Ali, na kraju se sve svodi na povezanost i ljude koji vjeruju u tebe, u umjetnost i ono što želiš reći kao reditelj”, kaže Josephine Decker.

Cijeli proces je jednostavan – idete na internet, posjetite stranicu kao što je kick-starter, korisnicima kažete za šta vam treba novac i oni doniraju  jedan euro, dolar ili stotine njih, pa čak i hiljade, kaže reporter Lavelle.

Korak naprijed

Film Iron Sky u Berlinu je bio veliki hit prije dvije godine. To je prva velika produkcija koju su finansirali korisnici interneta. Režiser je samo od donacija prikupio dva miliona dolara. Uvjeren je da je ovo korak naprijed za filmsku umjetnost.

“Vjerujem da će finansiranje putem interneta biti sve zastupljenije u budućnosti, posmatrat ćemo ga kao dio ukupnog budžeta za film. To je dobar način finansiranja, ali i odličan marketing, što je, ustvari, i najvažnije”, kaže Timo Vuorensola.

Zapravo, film je bio toliko uspješan da planira snimiti nastavak. Ipak, projekti nose i rizik: koliko novca – toliko i muzike. Mnogi nisu odsvirali ni prvi takt.

“Kada počnete snimati film, nema garancija da će pronaći izdavača. Možda ćete ga snimiti i prikazati samo jednom. Želite li zaista finansirati takvo nešto? A nećete ništa ni dobiti, osim možda postera za film. Je li to nagrada koju očekujete nakon investicije?”, pita Kaleem Aftab, nezavisni filmski kritičar.

Finansiranje putem interneta podiže ulogu publike na viši nivo. Pitanje je – koliko to košta filmsku industriju, ali i novčanike ljubitelja sedme umjetnosti?

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *