Nezgoda u inostranstvu: Zeleni karton za spokojnu vožnju

Dodajte komentar

Saobraćajna nezgoda sama po sebi predstavlja stres, a kamoli ako se dogodi u stranoj zemlji. Kako pozvati policiju, šta ako je neko povrijeđen, ko će nadoknaditi štetu – sve su ovo pitanja koja naviru u tim neprijatnim situacijama?

Ako je materijalna šteta veća ili ima povrijeđenih, najbolje je odmah pozvati lokalnu policiju i to na univerzalni broj za hitne slučajeve 112 ili lokalni broj za koji morate da se raspitate na licu mjesta.

Kad je u pitanju osiguranje od slučaja materijalne štete pričinjene trećem licu, najbitniji dokument koji treba da imate sa sobom je potvrda da u matičnoj zemlji imate sklopljen ugovor o osiguranju, takozvani “zeleni karton”.

“U slučaju udesa u inostranstvu u kojem je naše vozilo učestvovalo, najvažnija stvar je sačekati policiju da napravi zapisnik. Ako se popunjava Evropski izvještaj, precizno treba uzeti podatke o vozilu druge strane u nezgodi i dati podatke o svom zelenom kartonu”, kazao je u razgovoru za “Vijesti” Boris Šaban, direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG).

U slučaju manje materijalne štete, možete da sačinite i Evropski izvještaj o nezgodi, ali je vrlo važno da unesete sve važne podatke, a po mogućnosti i da fotografišete scenu udesa i dokumente o osiguranju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ako se na području neke strane države sudarite sa građaninom treće države, štetu obično isplaćuje biro zemlje u kojoj se nezgoda desila.

“Ove takozvane granične situacije su za osiguravajuće kuće najkomplikovanije, ali je klijent i tada zaštićen”, priča Šaban.

“Sistem zelene karte je napravljen da štiti oštećenog, što znači da će se sve uraditi da prvo oštećeni dobije pare, a onda se osiguravajuće kuće i biroi međusobno dogovaraju o pokriću štete”, objašnjava Šaban.

Šta ako je vinovnik udesa nepoznat ili vas negdje u inostranstvu udari vozilo koje nije osigurano?

“U Crnoj Gori, ako imate udes sa neregistrovanim vozilom, štetu pokriva garantni fond pri udruženju osiguravača, a ta regulativa je manje-više slična i u Evropi. Obično te institucije pokrivaju takve slučajeve, pa naši građani treba njima da se obrate, ili posredno preko osiguranja u svojoj zemlji uz uslov da je odrađen policijski zapisnik i da su zabilježene sve relevantne informacije”, kaže Boris Šaban.

I u slučaju da ste vi izazvali udes, takođe sačekajte dolazak policije. Vaše pokriće je u tom slučaju – opet zeleni karton. Najbolje je da se ne dogovarate s drugom stranom o naknadi štete.

Naravno, zelena karta vam neće pomoći u slučaju da ste napravili veći prekršaj kojim ste ugrozili bezbjednost saobraćaja ili izazvali povrede ili ljudske žrtve.

U tom slučaju bićete kažnjeni po zakonima zemlje u kojoj ste se zatekli. Ako ta kazna podrazumijeva i zatvor, treba pozvati našu ambasadu ili konzulat i tražiti dalje instrukcije i savjete.

Šta kada se sudarimo sa strancem na našoj teritoriji

Kad je u pitanju obrnuta situacija, kada imate udes sa stranim vozilom na teritoriji Crne Gore, procedura je vrlo slična.

Pored obavljenog službenog uviđaja, vrlo je važno i da uzmete podatke o osiguranju suprotne strane i da po mogućnosti fotografišete zeleni karton.

Kasnije ovu dokumentaciju treba predati svom osiguravajućem društvu koje će kontaktirati osiguranje počinioca štete i isplatiti štetu.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *