Koja zemlja najviše troši na kocku?

Dodajte komentar

Prema listi koju je napravio britanski list Economist, zemlja po količini novca koji se u toku godine potroši na igre na sreću Sjedinjene Američke Države su na prvom mjestu gdje se u 2013. prokockalo 87 milijardi eura.

Kako podsjeća britanski list, to je iznos koji je tek malo veći od imetka Bill Gatesa i Warrena Buffetta – i to uzetih zajedno, prenosi Deutsche Welle.

Na drugom je mjestu Daleki istok, i to Kina, koja se s gotovo 56 milijardi eura i u tom približila najvećoj ekonomiji svijeta. Na trećem mjestu je Japan sa ’samo’ 23 prokockane milijarde eura, a onda slijedi Italija, sa 17,5 milijardi eura.

Ako se uzme u obzir broj stanovnika, prednjači Australija, jer tamo svaki odrasli stanovnik godišnje spiska oko 735 eura na opklade i igre na sreću, ali za petama mu je i Singapur gdje će građanin spiskati jedva pedesetak eura manje. Slijede Finci sa 440 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Amerikanci su najskloniji svoj novac prokockati u pravim kockarnicama i kazinima, slično kao i stanovnici Singapura, Kanade i čak Švajcarske. Australijanci su posebno ludi za automatima na sreću, a ta pošast je uvelike zahvatila i Italiju.

Kad je riječ o kladionicama, i tu se potvrđuju međunarodni stereotipi, jer makar se kladi u Australiji i u Singapuru, to spada u draži način izgubiti novac u Irskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U Singapuru onda još postoji i lutrija koja se rado kupuje, a ona je osobito popularna i u Italiji, Španiji i opet Švajcarskoj.

Prema pisanju Economista sve više se troši novac i na novim oblicima igara na sreću, preko Interneta, mobilnog telefona ili interaktivne televizije. Najdalje u toj “tehnološkoj revoluciji” otišli su u Skandinaviji.

Sve u svemu, britanski list navodi mišljenje statističara kako oko 1,8 odstostanovništva spada u igrače igara na sreću koji se već mogu smatrati zavisnicima. A ako neka zemlja nije na ovom popisu, to onda možda samo znači da njeni stanovnici nemaju novca za kocku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *