Erste banka naplatila garanciju od IRF-a od 1,5 miliona zbog nikšićkog Metalca

Dodajte komentar

Grancija od milion i po eura, koju je Investiciono-razvojni fond lani dao nikšićkoj firmi Metalac montavar, uticala je na poslovni rezultat fonda, kazao je „Danudirektor IRF-a Predrag Poček.

On je pojasnio da su ta sredstva bila namijenjena za restrukturiranje preduzeća, te da je IRF izdao garanciju po preporuci Vlade u aprilu prošle godine. Sa aspekta IRF-a, problemi u Metalcu, čijih 130 bivših i sadašnjih radnika štrajkuje od 18. decembra, aktuelizovani su onda kada je banka od fonda naplatila cjelokupnu garanciju.

Garancija je izdata Erste banci 18. juna prošle godine, na ime kredita odobrenog u cilju restrukturiranja preduzeća. S obzirom na to da je Metalac kasnio sa vraćanjem kredita više od 60 dana, banka je 26. novembra dostavila IRF-u poziv za plaćanje na osnovu garancije. Bili smo u obavezi da u roku od deset dana uplatimo Erste banci cjelokupan garantovani iznos, što smo i uradili. Taj aranžman je IRF koštao 1,5 miliona eura, što je direktno uticalo na naš poslovni rezultat – kazao je Poček.

On pojašnjava da ipak IRF nije vlasnik Metalca, niti njegove imovine, već da od te firme imaju potraživanja u garantovanom iznosu koja su obezbijeđena imovinom preduzeća.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ako bude potrebno, sprovođenjem zakonske procedure, IRF može tu imovinu prodati ili steći, u zavisnosti od njene tržišne vrijednosti. Interes i cilj IRF-a nije da se aktivacijom sredstava obezbjeđenja, riješi problem. Bićemo kooperativni po pitanju pronalaska rješenja za Metalac i pokušaćemo, koliko god je to zakonski moguće, da ne pravimo dodatne probleme prilikom rješavanja novonastale situacije – rekao je Poček.

Sličnu situaciju IRF ima i u Fabrici elektroda Plužine (FEP) gdje posjeduje više od 40 odsto udjela. Fabrika izuzetno loše posluje, ima višemilionske gubitke od kojih je većina iz ranijeg perioda, blokadu računa, te nemogućnost organizovanja kontinuirane proizvodnje. Poček ističe da je situacija u FEP-u kompleksna jer je teško naći rješenje zbog toga što je FEP, nekadašnji lider na regionalnom tržištu, izgubio tržište.

Kao jedno od rješenja nametnulo se pokretanje proizvodnje kroz odgovarajuća ulaganja. Planom privatizacije za ovu godinu predviđena je privatizacija i FEP-a putem javnog tendera. Međutim, ukoliko ne bude zainteresovanih potencijalnih kupaca i ako fabrika i dalje bude imala problema u poslovanju, smatram da ne bi bilo veliko iznenađenje da i u ovom preduzeću bude pokrenut stečaj od strane nekog od mnogobrojnih dužnika – zaključio je Poček.

Rješenje ili radikalizacija

Štrajkači nikšićkog Metalca zahtijevaju plate od maja, pokretanje proizvodnje i povezivanje staža za više od dvije godine, dok njihove otpuštene kolege traže isplatu drugog dijela otpremnine. Iz sindikata te fabrike istakli su da je situacija nepromijenjena, te da se plaše da su povoljna rješenja sve dalja. Predsjednik te organizacije Radisav Jauković kazao je da će novi sastanak kod potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića najvjerovatnije biti održan sjutra.

Predugo se traži rješenje za Metalac, a ako se na tom sastanku ne predoče neki eventualni modeli izlaska iz postojećeg stanja, ne vidim šta bi se drugo u skorije vrijeme moglo desiti – kategoričan je bio Jauković koji je najavio i mogućnost radikalizacije štrajka, o čemu će odlučivati nakon sastanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *