A2A nikada nije spominjala odlazak iz Elektroprivrede

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A, koja je vlasnik 43,7% akcija Elektroprivrede, nikada formalno nije saopštila Vladi da odlazi iz Crne Gore.  To je saopšteno Pobjedi iz Ministarstva ekonomije na pitanje da li je italijanska kompanija nekada nagovijestila Vladi odlazak iz Elektroprivrede.

– Vlada nikada formalno nije obaviještena o odlasku italijanske kompanije A2A. Pravo je svakog investitora da procijeni šta da radi sa svojim akcijama, u skladu sa ugovorom i zakonom – saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Teme razgovora

„Vijesti“ su u srijedu, podsjetimo, objavile da italijanska A2A razmišlja da li da ode ili ostane u Elektroprivredi, te da će to biti glavna tema njihovog razgovora sa predstavnicima Vlade.

Iz Ministarstva je Pobjedi potvrđeno da će predstavnici italijanske kompanije A2A doći u Crnu Goru  krajem sljedeće sedmice i da će  razgovarati sa crnogorskim vlastima na više tema.

– Prije svega, biće riječi o izgradnji II bloka TE Pljevlja, s obzirom na to najveći akcionari, Vlada i A2A, treba da obave usaglašavanje po pitanju redosljeda koraka i dinamike projekta. Sa predstavnicima italijanske kompanije A2A će se voditi razgovori o konverziji poreskog duga u akcije, koji je predviđen Zakonom o budžetu za 2014. godinu – saopšteno je iz tog resora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Snabdijevanje KAP-a

Pitanje koje će moguće biti predmet razgovora, kako navode, je i upit koji je stečajni upravnik KAP-a uputio EPCG, a tiče se obezbjeđivanja dugoročnog ugovora o snabdijevanju električnom energijom KAP-a.

– Predstavnici Vlade Crne Gore i italijanske kompanije razgovaraće i o mogućnostima EPCG u dijelu izgradnje HE na Morači i Komarnici, posebno imajući u vidu preuzetu obavezu da dostave informaciju o mogućim planovima vezanim za nastavak projekata. Tema razgovora biće i svi aspekti koji se odnose na institucionalni okvir u Crnoj Gori i postojeću regulativu za poslovanje energetskih kompanija, kao i ugovorni okvir koji proizilazi iz ugovora o privatizaciji, s aspekta njegove realizacije – saopšteno je iz Ministarstva.

 EPCG: Odluke donose A2A i Vlada

Iz Elektroprivrede je Pobjedi saopšteno da je pitanje za akcionare, odnosno Vladu i A2A, a ne menadžment šta će biti tema razgovora čelnika italijanske kompanije i izvršne vlasti.

– To  su pitanja za akcionare Elektroprivrede,  dakle Vladu i A2A. Šta će pričati i odlučiti je na njima, a ne na menadžmentu koji postupa po njihovim odlukama – saopšteno je iz EPCG.

Čeka se odgovor iz Milana

Odgovor na pitanje da li A2A razmišlja o izlasku iz Elektroprivrede Pobjeda juče do zaključenja lista nije dobila.

Sjedištu kompanije A2A u Milanu Pobjeda je juče uputila pitanja koji je razlog dolaska u Crnu Goru i šta će biti tema razgovora.

Italijanska kompanija A2A vlasnik je 43,7 odsto akcija crnogorske Elektroprivrede. Petogodišnji ugovor Vlade i A2A, prema kojem su Italijani dobili menadžment u crnogorskoj kompaniji i suvlasnički udio, ističe na kraju ove godine.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *