Biznis od bilion i po dolara

Dodajte komentar

Troškovi naoružanja na globalnom nivou ove godine će porasti prvi put poslije pet godina i iznosiće preko bilion i po dolara, prije svega zahvaljujući Rusiji i azijskim i bliskoistočnim zemljama.

Vojni budžeti u svijetu ove godine će dostići 1.538.000 milijardi dolara, što je rast na godišnjem nivou od 0,6 odsto, ali prvi koji će biti zabilježen od 2009, navodi se u izvještaju američke agencije IHS.Rusija, Azija i Bliski istok biće motor očekivanog ovogodišnjeg rasta i oživljavanja vojne industrije počev od 2016. Jedino su azijske zemlje povećavale vojne budžete od početka ekonomske krize 2009, navodi se u izvještaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rusija namjerava da poveća ulaganje u naoružanje 44 odsto u naredne tri godine. Ruski vojni budžet od 68 milijardi dolara za 2013. bio je treći najveći budžet u svijetu, ispred britanskog i japanskog.

Prošlogodišnji kineski vojni budžet od 139 milijardi dolara bio je drugi po veličini u svijetu, poslije američkog. Kako se ocjenjuje u izvještaju, Kina će 2015. uložiti u naoružanje više nego Velika Britanija, Francuska i Njemačka zajedno.

Ulaganja u naoružanje azijsko-pacifičkog regiona, isključujući Kinu, prevazići će ulaganja zapadnoevropskih zemalja 2015, prije svega zahvaljući značajnom očekivanom rastu vojnih budžeta Australije, Indije i Južne Koreje, smatraju analitičari IHS.

Na Bliskom istoku, ulaganje u naoružanje je značajno povećavano od 2011, najviše u Omanu i Saudijskoj Arabiji gdje je između 2011. i 2013. zabilježen rast od 30 odsto.

Očekuje se i nastavak trenda smanjenjenja američkog vojnog budžeta. SAD su 2012. u naoružanje uložile 664 milijarde dolara, 2013. 582 milijarde, dok je očekivano ulaganje za ovu godinu 575 milijardi dolara a za narednu 535 milijardi.

Francuska koja je prošle godine uložila 53 milijarde dolara zadržaće šestu poziciju po veličini vojnog budžeta uz očekivano ulaganje od 52,6 miljarde u ovoj i 532 milijarde u narednoj godini.

IHS je ovu analizu sačinio na osnovu proučavanja bužeta 77 zemalja koji predstavljaju 97 odsto ukupnog svjetskog vojnog ulaganja. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *