Kada plata “skoči” za 8,5 miliona dolara

Dodajte komentar

Američka banka “JP Morgan Čejs” se često nalazi u centru finansijskih skandala, ali njen izvršni direktor je ipak dobio značajnu povišicu od upravnog odbora.

Izvršnom direktoru Džejmiju Dimonu je očigledno zaboravljena 2012. i previd u takozvanom “London vejl skandalu”, koji je firmu koštao oko šest milijardi dolara, pa mu je ove godine isplaćeno ravno 20 miliona dolara, odnosno 8,5 miliona više nego u godini u kojoj je kažnjen.

Doduše, Dimon pamti i plodnije trenutke svoje karijere, kao kada je 2007. godine ukupno dobio 49,9 miliona dolara. Uslijedila je svjetska ekonomska kriza, a zatim 15,2 miliona dolara u 2010. godini i čak 23 miliona godinu dana kasnije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Upravni odbor smatra da je Dimon jedan od najboljih direktora na Volstritu i njegovo upravljanje bankom kroz niz kazni je bilo dovoljno dobro da mu donese značajan novčani bonus”, navodi izvor iz banke za “Kvarc”.

Ipak, “Njujork tajms” javlja da nisu svi u UO bili za toliku povišicu, a razlog za protivljenje nekih bila je briga da će, nakon svega što se desilo sa bankom, “obični ljudi” loše reagovati na toliku povišicu.

Podsjetimo, “JP Morgan Čejs” je krajem prošle godine prihvatila da plati 13 milijardi dolara američkim vlastima, kako bi bio obustavljen niz sudskih procesa.

Osim toga, banka je u trećem kvratalu 2013. prvi put poslije deset godina imala gubitke u poslovanju, zahvaljujući sudskim provizijama u iznosu od 9,2 milijardi dolara. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *