Na jednog penzionera trebaju tri zaposlena

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je najavila da će ove godine sprovoditi mjere kojima će smanjiti deficit Fonda PIO od oko 160 miliona eura, kako bi se postigla održivost penzionog sistema.

U Analizi o penzionom sistemu, koja je usvojena u decembru prošle godine, navedeno je da Vlada namjerava da promijeni model za usklađivanja penzija, eliminiše posebne uslove za penzionisanje i preispita posebna rješenja za prijevremeni odlazak u penziju.

Direktor Direktorata za penzijski sistem Jovo Pajović kazao je da je iz ovog dokumenta proizašla obaveza Ministarstva rada i socijalnog staranja da u trećem kvartalu pripreme predlog Zakona o PIO, koji će odražavati ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima direktora Fonda PIO Dušana Perovića, analiza sadrži samo okvirne zaključke i preporuke, koji će biti predmet posebne analize u cilju definisanja dalje reforme penzijskog sistema. Objašnjavajući uzroke deficita Fonda, Perović je ukazao na nepovoljan odnos broja zaposlenih i penzionera, i veliki priliv novih umirovljenika.

„U Crnoj Gori ima ukupno oko 170.000 zaposlenih i 123.000 penzionera. Prošle godine dobili smo 2.500 novih korisnika prava. Da bi Fond PIO mogao normalno da funkcioniše trebalo bi da broj zaposlenih bude tri puta veći od broja penzionera“, pojasnio je Perović.

Jedna od preporuka Vlade odnosi se i na uklađivanje penzija koje će biti definisano tako da obezbijedi optimalno rješenje sa aspekta održivosti sistema, uz posebnu pažnju koja će biti posvećena zaštiti penzionera.

U analizi je objašnjeno da su od prelaska usklađivanja penzija po švajcarskoj formuli od 2004. do prošle godine, ukupni rashodi penzijskog sistema porasli za 178,9 odsto.

Penzioneri nijesu zadovoljni aktuelnim načinom usklađivanja penzija po osnovu indeksa cijena i prosječne zarade zaposlenih. Ostaju, kako kažu, pri ranijem stavu da penzije treba da prate kretanje zarada.

„Ne odustajemo od zahtjeva formulisanog još 2003. a ponovljenog 2010. da penzije prate kretanje zarada i da njihov odnos bude 65 odsto. Nikad nijesmo prihvatili tzv. švajcarsku formulu, niti njenu modifikaciju, koja je uslijedila krajem 2010. početkom 2011. i dovela do toga da je sada prosječna penzija 57 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori“, kazao je predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore Branko Vešović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *