Dojče banka: Gubitak u četvrtom kvartalu 1,15 milijardi eura

Dodajte komentar

Dojče banka je u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježila gubitak prije oporezivanja u iznosu od 1,15 milijardi eura, uz 16 posto niže prihode, objavila je najveća njemačka banka desetak dana ranije nego što je planirano, javlja Seebiz.

Na kvartalne rezultate najvećim su dijelom negativno uticali sudski i troškovi restrukturiranja, navodi se u jučerašnjem saopštenju banke. U navedenom su razdoblju sudski troškovi iznosili 528 miliona eura, dok je banka u cijeloj godini za troškove različitih parnica rezervisala 2,5 milijarde eura.

U proteklih 12 mjeseci njemačkog bankarskog diva pritisli su veliki problemi. U novembru 2013. morao je da plati 1,4 milijarde eura u nagodbi sa Američkom saveznom agencijom za stambene kredite, zbog optužbi da je prekršio tamošnje zakone prodajom finansijskih proizvoda, pokrivenih hipotekarnim kreditima, bankama „Fannie Mae“ i „Freddie Mac„ u periodu od 2005. do 2007. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U decembru se takođe našao u grupi od šest banaka koje je Evropska komisija kaznila sa ukupno 1,71 milijardu eura zbog učestvovanja u tajnom namještanju referentnih globalnih kamatnih stopa. Pritom je kažnjen s najvećom kaznom, od čak 725,36 miliona eura.

Uprava Dojče banke je u jučerašnjem saopštenju iskazala optimizam u pogledu ostvarivanja zacrtanih ciljeva za 2015. godinu, premda su kazali da “očekuju da će 2014. biti godina daljih izazova”. Najavili su da će banka iskazati dobit u ukupnim godišnjim rezultatima za 2013. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *