Kasu pune takse na pušenje, osiguranje i kocku

Dodajte komentar

Prihod od taksi  „euro po euro“, koji je ukinut od 1. januara ove godine, biće nadomješten od upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, povećanim porezom na premije osiguranja i najvjerovatnije dodatnim oporezivanjem igara na sreću – kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje kako će se premostiti „budžetska rupa“ nakon ukidanja taksi na SIM kartice, brojila i kablovsku televiziju.

Ukupan prihod od naplate taksi euro po euro na SIM kartice, brojila, kablovski priključak i upotrebu duvanskih proizvoda, do 24. decembra 2012. iznosio je oko 15,5 miliona eura.

Duvan

U Ministarstvu finansija kažu da su zatvorili konstrukciju kojom će nadomjestiti ukidanje taksi euro po euro.

– Odlučeno je da i dalje važe takse na upotrebu duvanskih proizvoda, kao prihod države, i takse na upotrebu elektroakustičkih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, kao opštinski prihod. Što se tiče obaveze plaćanja takse na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, uvedena je novina koja će značiti proširenje poreske osnovice, što će doprinijeti ostvarivanju većih prihoda u odnosu na do sada važeće rješenje. Naime, propisano je da se taksa na upotrebu duvanskih proizvoda plaća na ukupan prostor objekta u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, izuzev smještajnih kapaciteta – saopštili su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora upozoravaju da će obveznici ove takse biti i vlasnici, odnosno korisnici ugostiteljskih objekata, koji ne obavijeste blagovremeno Poresku upravu da objekat neće koristiti za te namjene.

– Očekujemo da će, kroz navedene modifikacije, biti nadomješten jedan dio prihoda koje su, u ranijem periodu, donosile takse na SIM kartice, kablovski priključak i tarifno brojilo – objašnjavaju iz Ministarstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osiguranje

Dio prihoda, objašnjavaju u Ministarstvu, biće nadomješten od povećanja poreza na premije osiguranja na 9%, što je usvojeno krajem prošle godine.

– Jedan dio nedostajućih prihoda usljed ukidanja pomenutih taksi biće nadomješten primjenom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na premije osiguranja. Naime, Skupština Crne Gore je, krajem 2013. godine, na predlog poslanika Aleksandra Damjanovića, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na premije osiguranja, kojim je uvedena jedinstvena, uvećana stopa poreza na premije osiguranja u visini od 9%. Do sada je stopa poreza na premije osiguranja od autoodgovornosti iznosila 6% od ugovorene premije, dok je stopa poreza na premije kasko osiguranja motornih vozila iznosila 3% od ugovorene premije osiguranja motornih vozila – ističu u Ministarstvu.

Od obaveze plaćanja ovog poreza izuzeta su osiguranje od nezgoda, dobrovoljno zdravstveno osiguranje i osiguranje poljoprivrede.

Igre na sreću

Podnijeta je i inicijativa za dodatno oporezivanje igara na sreću.

– Prilikom skupštinske rasprave o budžetu za ovu godinu poslanici Damir Šehović (SDP) i Aleksandar Damjanović (SNP) iznijeli su predlog da se prihod od taksi nadomjesti dodatnim oporezovanjem igara na sreću i najavili održavanje vanredne sjednice parlamenta tokom februara 2014. godine na čijem bi se dnevnom redu našao ovakav predlog – podsjetili su iz Ministarstva finansija.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *