Vlada razmišlja o emitovanju više od 240 miliona eura obveznica

Dodajte komentar

U Predlogu pretpristupnog ekonomskog programa za Crnu Goru do 2016. godine najavljeno je da će se razmotriti mogućnost da se Crna Gora u ovoj godini zaduži emitovanjem obveznica u većem iznosu od planiranih 240 miliona eura zaduženja.

– Planirano je da se u toku 2014. godine razmotri i mogućnost izdavanja obveznica, u većem iznosu od planiranog iznosa za potrebe finansiranja budžeta (240 miliona eura), pod povoljnijim uslovima otplate, u cilju izmirenja dijela obaveza iz prethodnih emisija, koje su realizovane u 2010. i 2011. godini. Ove obaveznice izdate su u visini od 200 i 180 miliona eura, na period dospjeća od pet godina i sa kamatom od 7,875%, odnosno 7,25% – navodi se u Pretpristupnom programu koji je Vlada usvojila u protekli petak.

U Programu se takođe navodi da bi obveznice bile emitovane u iznosu koji bi pokrio finansiranje za 2014. i reprogram prethodno izdatih obveznica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

–  Izdavanja obveznica u većem iznosu ima za cilj obezbjeđivanje povoljnijih uslova finansiranja, odnosno smanjenja kamatne stope, kao i plasiranje obveznice koja bi bila likvidnija, odnosno interesantnija za investitore. Na ovaj način bi se obezbijedio bolji položaj Crne Gore na međunardnom tržištu kapitala, a samim tim i lakši i jeftiniji pristup izvorima finansiranja. Takođe, bio bi smanjen i pritisak na otplatu obaveza u 2015. i 2016. godini, jer bi reprogramom otplate obveznica, u visini od 50% postojećih obaveza, bila smanjena otplata duga za 100 miliona eura u 2015. godini, odnosno 90 miliona eura u 2016. godini – navodi se u Programu i podsjeća da je u toku ove godine predviđena otplata glavnice ino duga u visini od oko 108 miliona eura.

Dugoročni cilj javnih finansija je, kako je zacrtano, smanjenje nivoa javnog duga na oko 30% BDP-a do 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *