HNB 17 banaka “nagradio” sa 333 miliona kuna zbog povećanog kreditiranja privrede

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka obavila je poslednjeg dana decembra otkup obaveznih blagajničkih zapisa u vrijednosti 333,3 miliona kuna. Otkup je po prvi put obavljen u skladu sa odlukama o smanjivanju stope obavezne rezerve sa 13,5% na 12% i o upisu obaveznih blagajničkih zapisa, koje su donijete krajem novembra, da bi se bankama omogućila dodatna likvidnost, a s ciljem podsticanja kreditiranja domaćih nefinansijskih preduzeća, objavio je HNB.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Spomenutim odlukama centralna banka obavezala se da će krajem svakog mjeseca otkupljivati obavezne blagajničke zapise – inače neprenosive, upisane beskamatno s trogodišnjim rokom dospijeća – od onih banaka koje budu povećavale svoje plasmane privredi i to u iznosu 50 posto ostvarenog prirasta takvih plasmana.

Pravo na otkup ostvarilo je 17 banaka, koje su krajem oktobra imale plasmane sektoru ekonomije u ukupnom iznosu od 66,6 milijardi kuna, a prema dostavljenim podacima ostvarile su do zadnjeg dana novembra povećanje takvih plasmana za ukupno 695,8 miliona kuna u odnosu na kraj oktobra. Time su stekle pravo na prijevremeni otkup obaveznih blagajničkih zapisa u uvodno navedenom iznosu.

Istovremeno je 13 banaka, koje su krajem oktobra imale plasmane ekonomiji u iznosu 37,4 milijarde kuna, iskazalo krajem novembra pad takvih plasmana u iznosu od ukupno 169,8 miliona kuna. Takve banke nemaju pravo na otkup blagajničkih zapisa upisanih tokom smanjenja stope za obračun obavezne rezerve početkom decembra. Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *