Žugić povlači novi zakon o taksama?

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić najvjerovatnije će povući prijedlog zakona o oporezivanju računa za mobilne telefone veće od pet eura na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, saznaje Dan.

On će se na taj korak odlučiti jer nema podršku opozicije i Socijaldemokrtaske partije nezvanično je Danu, saopšteno iz više izvora. 

Podsjećamo da predloženi model oporezivanja računa većih od pet eura sa sedam odsto je zamjena za takse „euro po euro”, kojom se htjelo prihodovati 6,5 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Povlačenje zakona o oporezivanju računa za mobilne telefone juče je od Žugića tražio Damir Šehović iz SDP-a.

„Odustanite od novog poreza, a parlament će sistemski urediti oblast igara na sreću i omogućiti prihod veći od 6,5 miliona. Postoji spremnost kod svih poslanika da se ta oblast uredi“, rekao je Šehović na sjednici parlamenta i dodao da se taj prihod može nadomjestiti i boljom naplatom 330 miliona poreskog duga i suzbijanjem sive ekonomije.

Žugić mu je odgovorio da je ministar finansija poslednja osoba koja treba da odustane od prihodnih zakona, ali da je spreman da to uradi ukoliko dobije alternativu da će se na drugi način taj prihod nadomjestiti.

U polemiku se uključio Srđan Milić iz SNP-a i poručio Žugiću da taj zakon neće i ne može proći u parlamentu.

„Alternativa je oporezivanje dobiti od igara na sreću. Recite mi zemlju koja to ne oporezuje. Osim toga, mobilni operatori su iznijeli milione eura, pa bismo mogli i njima povećati porez na dobit“, naglasio je Milić.

Džavid Šabović iz SDP-a je istakao da su takse na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju bile nepravedne, ali da sedam odsto na račune veće od pet eura nije najbolje rješenje.

„Nije pravedno da mi (poslanici) plaćamo jedan euro, isto koliko i onaj koji je nezaposlen. Lakše je nama (poslanicima) da platimo deset, 20 eura, nego nezaposlenima euro“, rekao je Šabović.

Zakon o taksama važi do kraja godine, a ukoliko Žugić povuče novi zakon, ili ga parlament ne podrži, od 2014. godine SIM kartice i mobilni telefoni se neće dodatno oporezivati.

Osim novih taksa, postoji mogućnost i da Vlada povuče aneks ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža. Dva aneksa koja je Vlada potpisala sa Adriatik propertisom u januaru i junu nemaju podršku SDP-a i opozicije. Parlamentje o njima trebalo da se izjasni prošle sedmice, ali je na zahtjev DPS-a glasanje odloženo i o njemu će se, ukoliko ga Vlada ne povuče, poslanici izjasniti danas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *