Vjetar glavni izvor struje u Španiji u 2013.

Dodajte komentar

Snaga vjetra je u Španiji tokom 2013. godine postala glavni energetski izvor, s učešćem od 21,1 posto u zadovoljenju ukupne tražnje za strujom, što je tri procentna poena više nego u 2012. godini, saopštila je direkcija za upravljanje energetskom mrežom REE.

Na taj način vjetar je kao energetski izvor premašio nuklearnu energiju koja pokriva 21 procenata energetskih potreba države, navodi se u saopštenju koje prenosi švajcarski list 20 minit.

Na trećem mjestu je hidroenergija, koja zadovoljava 14,4 posto tražnje, prema 7,7 procenata lani.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U kontekstu krize

Slijedi solarna energija sa 3,1 procenata, prema prošlogodišnjih 3,0 posto, i na kraju je energija iz termoelektrana, koja zadovoljava 1,8 posto tražnje, prema 1,3 procenta u 2012. godine.

Generalno, obnovljivi izvori energije ove godine pokrivaju 42,4 procenata tražnje za električnom strujom u Španiji, što je 10,5 procentnih poena više nego u prošloj godini, ističe se u saopštenju REE, prenosi AlJazeera.

Međutim, ovaj napredak u sektoru eksploatacije energije vjetra javlja se u kontekstu krize u Španiji, koju u tekućoj godini obilježava pad od 2,3 posto u bruto tražnji za električnom strujom, na 246.166 gigavat-sati, što je na nivou iz 2005. godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *