Rusi od Sočija prave `ruski Las Vegas`?

Dodajte komentar

Ruski premijer Dmitrij Medvedev predložio je da se nakon zimskih Olimpijskih igara, Soči pretvori u ’grad kazina i kocke’.

Naime, Medvedev je svog pomoćnika Dmitrija Kozaka stavio na čelo Komisije koja se bavi daljnjim razvojem i perspektivama tog sada već trećeg po važnosti grada u Rusiji ( iza Moskve i Sankt Peterburga) , gdje se nalaze i državne rezidencije, a Vladimir Putin u zadnje vrijeme strane državnike češće prima na obalama Crnog mora nego u Kremlju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Soči bi nakon Igara trebale postati najjači ruski turističko-ekonomski adut, pa je već određena privredna zona nedaleko grada, a dio olimpijskog kompleksa sa hotelima i borilištima pretvoriće se u turističko-rekreacioni centar, a dio grada Krasnaja Poljna (Crveno polje) gdje će se održati najveći broj takmičenja pretvoriće se u ’kockarski raj’, odnosno rusku verziju Las Vegasa, piše moskovski Komersant.

S obzirom da su Olimpijske igre u Sočiju najskuplje Igre ikada, potrošeno je nevjerovatnih 60 milijardi dolara, što je više i od do sada najskupljih ljetnih Igara u Pekingu, očito je da Kremlj razmišlja kako da povrati ta ogromna sredstva. Ali, s obzirom da se od Sočija radi ’južna ruska prijestonica’, a drugi čovjek Rusije Dmitrij Medvedev stoji iza tog predloga – to će se najvjerovatnije i ostvariti, pogotovo što ga je odmah podržao i šef Unije poslodavaca i industrijalaca Rusije Aleksabdar Šohin. Naime većinu objekata u Sočiju izgradili su svojim sredstvima upravo ruski oligarsi. Ako se to ostvari, a nema razloga da ne, uvešće se i povlašćene cijene za avionske i željezničke karte do Sočija te olakšati dobijanje viza za strance koji će dolaziti da kockaju u taj biser Crnog mora.

Rusija je još 2009 godina zatvorila sva kazina i klubove s poker automatima (u velikoj akciji borbe protiv mafije) osim u četiri ’izolovane’ kockarske ’državne’ zone u Kalinjingradu, na Altaju , kod Vladivostoka te nedaleko Rostova. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *