Karneval u Riju i Svjetsko prvenstvo spuštaju brazilsku ekonomiju

Dodajte komentar

Uprkos velikim profitima koji se predviđaju tokom održavanja narednog Karnevala u Riju, kao i Svjetskog prvenstva u fudbalu, pojedini brazilski ekonomisti predviđaju da će ove manifestacije zapravo donijeti više štete nego koristi naredne godine.

Na stranu što je organizacija narednog Svjetskog prvenstva u fudbalu već bila suočena sa velikim problemima (korupcionaški skandali u gradnji i obnovi stadijuma i preveliko trošenje za tu namjenu, neravnomjerna raspodjela i određivanje cijena ulaznica, mogućnost oduzimanja domaćinstva Brazilu zbog masovnih protesta nezdaovoljnih građana) – trajanje prvenstva oduzeće previše radnih sati Brazilcima.

Tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu tradicionalno fabrike staju, kancelarije su prazne, i svi su ispred TV ekrana. Još kada je Brazil domaćin, svašta se može očekivati – u 12 gradova domaćina vlada je dozvolila da se uvode posebni praznični dani kada se igraju utakmice, i to ne samo nacionalnog tima. Čuveni Karneval u Riju naredne godine će početi u martu, dvije-tri nedelje kasnije nego što je to najčešće slučaj, zbog lunarnog kalendara prema kojem se određuje njegova organizacija, zbog čega će mnogi Brazilci u ovoj državi produžiti svoje ljetnje godišnje odmore za još koju nedelju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S jedne strane, Udruženje maloprodajnih trgovaca vjeruje da će 2014. biti godina za pamćenje, zbog povećane tražnje i posjete turista iz čitavog svijeta, a s druge ekonomisti iz Gradual Investimentos iz Sao Paola smatraju da će ekonomija zapravo biti suočena sa padom, za oko 0,3% BDP na godišnjem nivou, zato što će proizvodnja biti u zastoju u svim većim industrijskim centrima u zemlji. Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *