Slovenija dokapitalizovala banke

Dodajte komentar

Slovenija je danas upumpala 2,7 milijardi eura u tri najveće državne banke, nakon što je Brisel odobrio njihovu dokapitalizaciju.

U saradnji sa centralnom bankom, Slovenija je osigurala adekvatno povećanje kapitala u tri banke, navodi Ministarstvo finansija u Ljubljani, a prenosi agencija Frans pres.

Cilj dokapitalizacije je da se slovenačkim bankama, koje posrću pod teretom nenaplativih zajmova, omogući da nastave sa pozajmljivanjem sredstava preduzećima i pojedincima i tako pomognu posustaloj ekonomiji.

Postojalo je strahovanje da će ozbiljna bankarska kriza primorati Sloveniju da postane šesta zemalja eurozone kojoj je neophodna međunarodna pomoć, nakon što su je zatražile Grčka, Portugalija, Irska, Španija i Kipar.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najveća banka NLB dokapitalizovana je sa 1,5 milijardi eura, a druga po veličini NKBM dobila je 870 miliona eura. Abanka je primila prvu injekciju od 348 miliona eura, dok će joj preostala sredstva biti pružena nakon što Briselu predstavi plan restrukture.

Evropska komisija je danas odobrila plan slovenačke vlade za dokapitalizaciju i reorganizaciju oslabljenog bankarskog sistema.

“Današnja odluka će povećati povjerenje u slovenacke banke”, izjavio je evropski komesar za zaštitu konkurencije Hoakin Almunija, dodajući da posle procjene kvaliteta aktiva i stres testova sprovedenih u slovenačkim bankama, restrukturisanje i mere državne pomoći omogućavaju da Slovenija ima održiv i zdrav bankarski sektor. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *