London reformiše bankarski sektor

Dodajte komentar

Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta, izglasao je usvajanje vladinog plana za reformu posrnulog bankarskog sektora.

Propisi o reformisanju britanskog bankarskog sektora uklonili su poslednju zakonsku prepreku za uvođenje novih pravila koja uključuju odvajanje maloprodajnih od investicionih sektora banaka.

Dom lordova odbacio je zahtjeve opozicione Laburističke partije, koja je željela da u bankarske standarde bude uključen sistem licenci, prenosi agencija Frans pres.

Zakon će osigurati da poreski obveznici u budućnosti ne snose posljedice propasti banaka, a omogućiće i preko potrebno jačanje konkurentnosti u sektoru. U zakon su uključeni brojni predlozi Nezavisne bankarske komisije formirane 2010. da bi predložila strukturne reforme nakon krize iz 2007.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U zakon su takođe uključeni predlozi parlamentarne komisije za bankarske standarde, formirane nakon prošlogodišnjih otkrića o manipulisanju londonskom međubankarskom stopom Libor.

Skandal je izbio kada je britanska banka “Barkliz” kažnjena sa 290 miliona funti (343 miliona eura) od strane britanskih i američkih vlasti zbog nameštanja međubankarskih stopa od 2005. do 2009.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je još da ga odobri moharh. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *