Cijene u Bugarskoj na 14-ogodišnjem minimumu

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u Bugarskoj pale su 1,5 odsto u novembru, pa najsiromašnija članica EU četvrti mjesec zaredom bilježi deflaciju, pokazali su juče zvanični podaci u Sofiji.

Pad cijena, najveći od maja 1999, dolazi nakon perioda čestih protesta protiv vlade, za koje su analitičari upozorili da će uticati na povjerenje investitora i domaću potrošnju i donijeti probleme maloj i otvorenoj bugarskoj ekonomiji, prenosi agencija Frans pres.

Na mjesečnom nivou, cijene su prošlog mjeseca smanjene 0,2 odsto, dok je, prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, kog kao mjerilo inflacije koristi Evropska centralna banka, Bugarska u novembru imala deflaciju od jedan odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bugarska sprovodi režim valutnog odbora, koji ograničava prostor centralne banke za stimulaciju ekonomije spuštanjem kamatnih stopa. Nominalana kamatna stopa bugarske centralne banke iznosi 0,02 odsto i najniža je u Evropi.

Inflacija je u Bugarskoj prošle godine iznosila tri odsto, a ekonomija je napredovala za skromnih 0,8 odsto. Vlada u Sofiji u ovoj i idućoj godini očekuje privredni rast od 0,6 odnosno 1,8 odsto. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *