Hrvatska podigla starosnu granicu za penzije

Dodajte komentar

Hrvatski sabor donio je Zakon o penzionom osiguranju, čime se Hrvatska priključila državama koje su podigle starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i to od 2031. godine.

Održivost penzionog sistema, ali i produženje životne dobi stanovništva, kao i potreba da se na tržištu rada aktiviraju starije starije, bili su argumenti Ministarstva rada za dizanje starosne granice za penzionisanje sa 65 na 67 godina i to od 2031. godine.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od sledeće do 2030. godine, zadržali bi se isti uslovi za sticanje starosne i prevremene penzije, a počev od 2031. postupno bi se povećavala ta granica za sticanje prava napenziju po tri mjeseca svake godine, do 2037. godine.

Zakon uvodi institut prijevremene starosne penzije za dugogodišnje osiguranike, one koji imaju 41 godinu staža i 60 godina života. Oni će od 2014. odlaziti u penziju, ali bez penalizacije.

Bez penalizacije će u prevremenu penziju moći i osobe koje nakon stečaja firme završe na zavodu za zapošljavanje i ne uspiju da se zaposle u roku od dvije godine.

Sistem socijalne pomoći bi uskoro trebalo da bude pravedniji i sa više reda, budući da je Hrvatski sabor donio Zakon o socijalnoj pomoći koji bi to trebao da garantuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *