Francuskinja na čelu bankarskog supervizora eurozone

Dodajte komentar

Evropski parlament je imenovao Francuskinju Danijel Nuajo za predsjednicu novog bankarskog supervizora eurozone, ključnog faktora u sprečavanju da posrnule banke ugroze ekonomiju, javlja Tanjug.

“Ovo su odlične vijesti, ali ostaje još dosta posla da bi se formirala bankarska unija”, poručio je putem Tvitera predsjednik parlamenta Martin Šulc.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nuajo (64), jedna od zvaničnika Banke Francuske, naći će se na čelu Jedinstvenog nadzornog mehanizma (JNM), pod okriljem Evropske centralne banke (ECB), koji će direktno nadzirati oko 130 najvećih banaka eurozone. JNM će takođe sarađivati sa članicama eurozone da bi se osiguralo da njihove banke imaju dovoljno kapitala da se izbore sa problemima prije nego što oni postanu suviše ozbiljni.

JNM će biti dopunjen Mehanizmom jedinstvenog rješenja (MJR), koji će moći da gasi posrnule banke, kao i šemom garancije depozita da bi se zaštitio novac štediša. Ta tri organa činiće bankarsku uniju, koja ima za cilj reformisanje i jačanje bankarskog sistema eurozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *