Dogovor oko poreskog duga EPCG-a: Pola na rate, pola za akcije

Dodajte komentar

Vlada i italijanski partner A2A usaglasili su se da se dio poreskog duga Elektroprivrede Crne Gore EPCG od ukupno 50 miliona eura izmiri u ratama, a dio tako što bi država kroz dokapitalizaciju povećala vlasnički udio u energetskoj kompaniji, saznaju Vijesti iz više izvora.

Prema sadašnjem planu, polovina duga bi bila izmirena na rate, ali nije precizirano u kom periodu, a polovina kroz povećanje učešća akcijskog kapitala države za oko dva odsto. 

Država sada ima 55 odsto u EPCG, a italijanski A2A posjeduje 43,7 odsto i upravlja crnogorskom energetskom kompanijom. Međutim, u igri je i razmatranje opcije da se neplaćeni računi za struju državnih ustanova (oko deset miliona eura) poravnaju sa dijelom poreskog duga EPCG.

EPCG duguje državi oko 50 miliona eura, od čega 18,6 miliona po osnovu poreza i doprinosa, a 31 milion se odnosi na carinski dug po osnovu ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV). Ukupan dug je ljetos bio oko 61 milion eura, ali je od toga do sada naplaćeno 11 miliona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Ministarstva finansija nije direktno odgovoreno na pitanja da li im je prihvatljivo da se dio duga EPCG državi namiri kroz rate, povećanjem akcijskog kapitala države i/ili dijelom poravnanjem dugova između državnih ustanova i EPCG.

„Naplata duga EPCG je opredjeljenje i politika Vlade, što potvrđuje izuzimanje predloga rješavanja dužničko-povjerilačkih odnosa između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja. Crnogorskog elektroprenosnog sistema i države iz rebalansa koji je bio predložen Skupštini”, zvanično su saopštili Vijestima u tom resoru.

Kako su dodali, tim činom “Vlada je konstituisala politiku da se dug koji ima EPCG izmiri u razumnom roku, vodeći računa o kompanijskim i interesima države”, a očekuje se “postizanje dogovora u skorom roku”.

Planirano je da EPCG i Vlada potpišu memorandum o naplati duga prije početka rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu za 2014. godinu o kome će poslanici raspravljati u posljednjoj sedmici decembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *