Rast privrede SAD duplo brži od zvanično prikazanog?

Dodajte komentar

Američka privreda već godinama raste po dvostruko većoj stopi nego što se to prikazuje u zvaničnim podacima Biroa za ekonomske analize SAD, tvrdi grupa ekonomista sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Ekonomisti tog Univerziteta su optužili državni Biro za ekonomske analize da ne vodi dovoljno računa, prilikom utvrđivanja nivoa privrednog rasta, o svim statističkim pokazateljima, kao i da radi „po metodologiji kamenog doba“, predlažući vlastitu formulu koja, kako navode, daje znatno realnije podatke o stvarnoj ekspanziji najveće svjetske privrede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema toj formuli, stvarni nivo privredne aktivnosti SAD, koji su ekonomisti iz Pensilvanije nazvali „BDP plus“, se utvrđuje ne samo prema podacima o prihodima i rashodima, dobijenim na osnovu analize poslovanja kompanija i informacija o realizaciji poreza, već i na pomoću pokazatelja o nivou nezaposlenosti koji se obično ne uzimaju u obzir.

Računica stručnjaka sa Univerziteta u Pensilvaniji pokazuje da je američki BDP u trećem kvartalu ove godine uvećan tri odsto, ili dvostruko više nego što je izračunao Biro za ekonomske analize.

I privredni rast koje su SAD ostvarile u postkriznom periodu, dakle u razdoblju od proteklih pet i po godina, bio je takođe osjetno veći nego što je zvanično prikazivan, navode analitičari sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Takve računice izgleda da su ozbiljno shvatile i američke monetarne vlasti, jer je podatke naučnika iz Pensilvanije na svom sajtu objavila i podružnica Uprave federalnih rezervi SAD u Filadelfiji.

U pomenutoj analizi ekonomista iz Pensilvanije se, inače, podsjeća da prema ekonomskoj teoriji obim potrošenih i zarađenih sredstava građana i kompanija mora biti u potpunoj ravnoteži. U praksi se, međutim, to rijetko dešava.

Ponekad razlika između obima BDP po rashodima i BDP po prihodima dostiže velike razmjere.

Tako je tokom 2001. u SAD, naprimjer, razlika između ta dva pokazatelja bila oko sedam odsto. U prvom kvartalu te godine američki BDP je po rashodima uvećan 1,1 odsto, dok je BDP po prihodima istovremeno porastao 8,1 procenat, u odnosu na isti period prethodne godine.

Već u sljedećem, drugom, kvartalu iste godine situacija se drastično promijenila, jer je BDP po ostvarenim rashodima uvećan oko 7,5 odsto, a po prihodima svega 2,2 procenta.

Mnoge zemlje zbog toga pokušavaju da tu ekonomsku anomaliju uzmu u obzir kada obračunavaju podatke o vlastitom BDP, ističu ekonomisti Pensilvanijskog univerziteta, navodeći kao primjer Australiju, Njemačku i Veliku Britaniju. Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *