Admiral Markets: Euro ne posustaje – i dalje jača!

Dodajte komentar

Prošla sedmica je bila dosta aktivna na svim finansijskim tržištima, pa je i na valutnom tržištu došlo do interesantnih i neočekivanih kretanja.

Neočekivano kretanje se najviše odnosi na euro koji je cijele sedmice jačao, iako je izašlo više vijesti koje su trebale oslabiti euro u odnosu na ostale valute.

Naime, na konferenciji za javnost Mario Draghi, čelnik Evropske centralne banke, izjavio je da ekonomska situacija u Eurozoni nije zadovoljavajuća, rast BDP-a je slab a inflacija je niža od očekivane. Za vrijeme i odmah nakon konferencije je euro ojačao jer su investitori očito očekivali najavu dodatnog monetarnog popuštanja a g. Draghi ovaj put nije najavio nikakve dodatne mjere.

U petak je izašao podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koji je bio osjetno bolji od očekivanog što je takođe trebalo dovesti do jačanja američkog dolara i slabljenja eura, no ni ova vijest nije uspjela oslabiti euro koji je nastavio jačati.

Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi  1,3720 što je vrlo blizu rekordnom kursu ove godine koji je iznosio 1,3830.

Preko vikenda je čak i predstavnik Njemačke u Evropskoj centralnoj banci izjavio da podupire ECB u monetarnom popuštanju ako je to potrebno, što je značajno jer je do sada Njemačka zagovarala strogu monetarnu politiku i relativno jak euro.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osim ECB-a i Centralna banka Australije je prošle nedjelje imala konferenciju za novinare na kojoj je objavila da smatra da je AUD i dalje mnogo jači nego bi oni htjeli što može ukazivati da dalje slabljenje ove valute.

Centralna banka Japana je takođe pod velikim pritiskom javnosti i politike da nastavi sa programima podsticanja ekonomije i slabljenjem JPY što je dovelo do nastavka rasta kursa USD/JPY koji trenutno iznosi 103,00.

Ove sedmice nastavljaju se konferencije za novinare centralnih banaka. Govor u srijedu ponovno drži čelnik ECB-a, Mario Draghi, a osim ECB-a konferencije održavaju i centralne banke Švajcarske, Kanade i Novog Zelanda što će vjerojatno dovesti do većih pomaka u kursevima eura, švajcarskog franka te kanadskog i novozelandskog dolara.

Popis i raspored svih najavljenih vijesti pogledajte u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera.

U kojem smjeru bi se mogla kretati vrijednost glavnih valuta idućih sedmica i mjeseci?

Budući da se stanje u privredi SAD-a i dalje popravlja a stopa nezaposlenost i dalje pada, očekujem da će američki dolar vrlo brzo početi jačati te da će trend jačanja u odnosu na ostale valute potrajati više godina. Najveće jačanje se može očekivati u odnosu na trenutno precijenjene valute, AUD, NZD pa čak i EUR, za kojeg je već više predstavnika ECB-a i premijera zemalja Eurozone otvoreno reklo da je precijenjen i ne bi bilo loše da oslabi. Budući da euro zadnjih dana naglo jača, možda bi bilo bolje pričekati da se trenutni rastući trend iscrpi, pa prodajni nalog na EUR/USD otvoriti nakon nekoliko dana pada. Očekivani kurs ovog para u idućih nekoliko mjeseci do godinu dana je približno 1,3000.

Današnju tehničku analizu valutnog para EUR/USD pogledajte na ovoj stranici.

Za Bankar.me:

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *