Island otpisuje građanima stambene kredite

Dodajte komentar

Poslije finansijskog kolapsa 2008. ostrvska država Island namjerava da otpiše građanima hipoteke i da ih oslobodi plaćanja poreza na tri godine.

Prema novim mjerama za privredni oporavak, svakom domaćinstvu koje ima dug za stambeni kredit, Vlada će otpisati 24.000 eura.

U toj zemlji od samo 320.000 stanovnika problematične hipoteke iznose čak 1,25 milijardi dolara i utiču na kurs domaće valute krune. Ukupna vrijednost islandske ekonomije procjenjuje se na 14 milijardi dolara.

Više od polovine otpisanog duga čine direktni hipotekarni krediti koje Islanđani neće morati da vraćaju, a ostatak iznosa je od poreza za građane u naredne tri godine.

“Osloboditi domaćinstva dugova”, bila je izborna parola i aktuelnog islandskog premijera Sigmundura Davida Gunlaugsona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Državna kasa mora u ovoj akciji da služi kao posrednik u finansiranju i sprovođenju mjera štednje. Ukupne posljedice za budžet ne bi trebalo da budu značajne u periodu 2014 – 2017 . godine” , saopštila je islandska Vlada.

Ovom mjerom vlada će pokušati da poveća GDP i da podstakne štednju. Neophodan novac planira da prikupi povećanjem poreza finansijskim institucijama.

Zahvaljujući tome, u državnu kasu će se sliti 37,5 milijardi kruna, to jest oko 314 miliona dolara.

Plan je kritikovao Međunarodni monetarni fond MMF, OECD i mnogi ekonomisti. Međutim, zbog ove mjere, agencija S&P je poboljšala ocjenu rejtinga te zemlje.

Islandsko Udruženje za finansijske usluge procjenjuje da su banke oprostile građanima oko dve milijarde dolara duga od 2008. godine, kada je izbila svjetska finansijska kriza.

S obzirom da je 14 odsto bruto domaćeg proizvoda, taj oprost je najveći na svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *