Bankarski gigant dolazi u Crnu Goru?

Dodajte komentar

Predstavnici “Bank of China”, nekadašnje Kineske centralne banke, a danas druge najveće komercijalne banke u Kini i jedne od 10 najvećih na svijetu, stižu ove sedmice u posjetu Crnoj Gori, saznaju Dnevne novine.

Taj bankarski gigant, doći će u pratnji kompanije Power China, kako bi razgovarali sa predstavnicima Elektroprivrede i Vlade o projektu Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja i ostalom potencijalnim projektima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon ICBC, najveće banke na svijetu, i “Bank of China” je iskazala interesovanje da se uključi u projekat izgradnje Pljevlja II kroz saradnju sa “Power China” korporacijom, koja je u partnerstvu sa nekoliko evropskih kompanija krajem oktobra dostavila ponudu za gradnju drugog bloka.

Ova posjeta i sastanak uslijedili su nakon nedavnog sastanka u Bukureštu, kineskog premijera Li Kećijanga sa predsjednicima Vlade 16 država istočne i centralne Evrope, kojem je prisustvovao i premijer Milo Đukanović.

Kećijang je tada promovisao finansiranje projekata u jugoistočnoj Evropi od Kine fondom u iznosu od deset milijardi dolara. Riječ je o preferencijalnoj kreditnoj liniji koja se zasniva na državnim garancijama i kineskoj EXIM banci.

U tom svijetlu posebno ohrabruje što su navedene ICBC i Bank of China komercijalne banke, koje u Crnu Goru dolaze da analiziraju komercijalne održive projekte za koje ne bi tražili državne garancije.

Njihov dolazak je velika šansa, a ujedno i test za Crnu Goru.

Inače, Vlada naredne godine planira da se za finansiranje izgradnje auto-puta Podgorica – Kolašin zadužiti kod kineske Exim banke ili druge finansijske inititucije do 800 miliona eura.

Od tog iznosa 100 miliona eura će biti efektivno u narednoj godine. Exim banka je ponudila Vladi grejs period od pet godina na kredit sa godišnjom kamatom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina, koja uz određene rizike kamata može da poraste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *