En Plus grupa će tužiti državu zbog KAP-a za 93 miliona eura

Dodajte komentar

Ruska EN plus grupa podnosi tužbu tešku 93 miliona eura arbitražnom sudu u Frankfurtu, navodi list Malta indipendent.

U tekstu se ističe da tužbu organizuje Jurij Moisejev, bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma zbog neispunjenih obećanja i izgubljenog profita koji je izazvala Vlada Crne Gore, prenosi Dan.

Moisejev je ranije tvrdio da je šteta koju je CEAC-u nanijela Vlada uvodeći stečaj bez saglasnosti ruske kompanije, prema preliminarnim procjenama oko milijardu eura.

Ovo nije prva tužba koju EN plus grupa ruskog biznismena Olega Deriiaske, podnosi protiv crnogorske vlade. Dvije godine nakon privatizacije, koja je završena krajem 2005. godine, En plus grupa je tužila Vladu arbitražnom sudu u Frankfurtu, tražeći 300 miliona eura odštete zbog lažno prikazane vrijednosti KAP-a i dokumenata u procesu privatizacije. Vlada je podnijela kontratužbu, ali se sve završilo potpisivaljem memoranduma 2009. kojim je Vlada preuzela polovinu ruskih akcija u KAP-u u zamjenu za 130 miliona eura garancija za kredite, isplatu socijalnog programa za prekobrojne radnike, produžetak subvencija za električnu energiju i odustajanje od naplate poreskog duga. Prošle godine pale su garancije date Dojče banci od 23 miliona eura, a ove godine i ostale, koje su isplaćene iz budžeta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dodatni problem je što će iz budžeta biti isplaćeno i više od sedam miliona eura struje koju je KAP neovlašćeno preuzeo iz evropske interkonekcije. Tim povodom je bio uhapšen finansijski direktor Kombinata Dmitrij Pogrubač.

Stečaj je uveden u KAP sredinom jula, na zahtjev Ministarstva finansija. En plus grupa je prijavila 43,5, a ruski CEAK 50 miliona eura potraživanja. KAP vladi duguje 148,1 milion eura, a ukupno je stečajna uprava priznala 360 miliona eura duga. Upravo je Institut računovođa i revizora procijenio imovinu KAP-a na 52,5 miliona eura, što će biti osnova stečajnoj upravi da odredi početnu cijenu za prodaju imovine bankrotirane fabrike.

Danu je iz Vlade potvrđeno da En plus grupa još nije podnijela tužbu arbitražnom sudu u Frankfurtu, ali da su najavili da će to uraditi.

„Kad tužba bude podnesena, Vlada će o tome obavijestiti javnost“, saopšteno je Danu.

En plus grupa je, kako Dan saznaje, počela lobiranje i o svom viđenju uvođenja stečaja obavijestila neke međunarodne adrese, među kojima i Evropsku komisiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *