Rekordna kazna za mađarske banke

Dodajte komentar

Mađarsko regulatorno tijelo za zaštitu konkurencije GVH odredilo je rekordnu kaznu za 11 banaka zbog udruživanja u kartel.

Banke su se udružile tokom nedavne šeme koja je olakšava otplatu vlasnicima stambenih kredita u stranoj valuti.

Među kažnjenim bankama su ogranci Sitibanke, austrijskog Rajfajzena i italijanskog Unikredita, kao i poslovnice Erste banke i BNP Paribe, a iznos kazne je ukupnih 9,5 milijardi forinti (32 miliona eura), prenosi Frans pres.

Kako se navodi u sapštenju regulatornog tela, ove banke su koordinisale svoje strategije i razmjenjivale povjerljive informacije kako bi odložile otplatu kredita u stranim valutama u periodu od 15. septembra 2011. do 30. januara 2012. godine. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U septembru 2011. godine, mađarska vlada je uvela kontroverzni program kojim je kreditno zaduženim građanima dopuštena otplata deviznih kredita u paušalnom iznosu po nižem kursu.

Takav plan je izazvao kritike Evropske centralne banke, Evropske unije i Austrije, pošto su evropske i austrijske banke naročito prisutne u Mađarskoj. Istraga povodom kartelskog udruživanja ovih banaka pokrenuta je u novembru 2011. godine, nakon pritužbi jednog člana vladajuće partije Fides, Antala Rogana. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *