Njemačka uvodi iste minimalce za sve zaposlene

Dodajte komentar

Njemačka će uvesti institut minimalne plate na nivou države, kazala je juče kancelarka Angela Merkel, prihvaćajući time ključni uslov socijaldemokrata za formiranje velike koalicije, prenosi HRT.

– Socijaldemokrati neće zaključiti pregovore ako ne bude prihvaćen zahtjev za uvođenje jedinstvene minimalne plate – kazala je Merkel na sastanku poslovnih čelnika u Berlinu, komentarišući pregovore sa SPD-om o formiranju nove vlade.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Hršćansko-demokratska unija (CDU) ne slaže se s tom mjerom, naglasila je kancelarka, dodajući da će ona i njezina stranka „učiniti sve što mogu kako bi spriječili gubitak radnih mjesta povezan s tom mjerom“. Kancelarka je nagovijestila zaokret u svom govoru na otvaranju konferencije poslovnih čelnika u organizaciji Zidojče cajtunga.

CDU je pobijedio na parlamentarnim izborima održanim 22. septembra, ali im je za dlaku izmakla većina potrebna za formiranje vlade, pa sada pregovaraju sa SPD-om o velikoj koaliciji.

CDU tvrdi da bi institut minimalne plate na nivou države mogao da naškodi brojnim malim i srednjim preduzećima i prisili ih da otpuštaju radnike. Tako je minimalna plata u Njemačkoj trenutno regulisana nizom sporazuma za desetak industrijskih i uslužnih sektora, uključujući čistače, električare i obezbjeđenje. U brojnim slučajevima minimalne plate su više na području nekadašnje zapadne Njemačke, nego na nekadašnjem komunističkom istoku zemlje. Na primjer, njegovatelji zarađuju devet eura po satu na zapadu, a osam na istoku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *