NLB: Gubitak uz pad depozita i kreditnog plasmana

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) u prvih je devet mjeseci imala 293,5 miliona eura gubitka te bilježi pad depozita i kreditnih plasmana privredi i stanovništvu.

Na gubitak na kraju trećeg ovogodišnjeg kvartala najviše su djelovali otpisi i rezervacije zbog slabih kredita, za što je moralo biti izdvojeno 344,9 miliona eura, bez čega bi poslovanje banke bilo pozitivno, sa 51,8 miliona eura dobiti, objavila je banka u petak.

Depoziti stanovništva u najvećoj slovenačkoj banci u prvih devet mjeseci pali su za devet posto, a depoziti privrede za 5 posto – na 1,249 milijardi eura, dok su se depoziti države izuzetno povećali, s 562 miliona na 1,357 milijarde eura, navodi se u izvještaju o poslovanju banke u prvih devet mjeseci ove godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na svim segmentima smanjeno je i kreditiranje NLB-a. Tako su bruto krediti koje je banka odobrila privredi u prva tri kvartala iznosili 6,49 milijardi eura, što je pet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, za dva posto smanjeni su i krediti državi, dok je građanima odobreno kredita u visini 1,935 milijardi eura, što je takođe manje nego u istom razdoblju lani. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *