ECB predviđa nisku inflaciju i veći rast eurozone

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni će u narednim godinama ostati ispod zacrtanog cilja, dok će rast dobiti na zamahu, rezultati su najnovijeg istraživanja Evropske centralne banke (ECB).

Prema redovnoj kvartalnoj anketi ECB-a, u kojoj su učestovali profesionalni prognozeri, inflacija u 17-članoj eurozoni će vjerovatno ove godine dostići godišnji prosjek od 1,4 odsto, u 2014. će porasti na 1,5 odsto, a u 2015. na 1,6 odsto, dodaje ECB, a prenosi Frans pres.

Prema ranijoj anketi ECB-a iz jula, prognozeri su predviđali inflaciju od 1,5 odsto za ovu i narednu godinu, i od 1,8 odsto za 2015. godinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

ECB definiše cjenovnu stabilnost kao godišnji porast inflacije na nešto ispod dva odsto.

Kao razlog za predviđanje prigušene inflacije, učesnici ove ankete navode više faktora, među kojima su skroman oporavak eurozone, nizak nivo povećanja plata, visoka stopa nezaposlenosti, povoljniji trendovi u cijenama sirovina, i jačanje vrijednosti eura.

ECB je prošle nedjelje snizila referentnu kamatnu stopu na novi istorijski minimum od 0,25 odsto, u uslovima ekstremno niske stope inflacije od samo 0,7 odsto iz oktobra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *