Planirano da se 2014. godine vrati 248 miliona eura rata za kredite i kamate

Dodajte komentar

Nacrtom zakona o budžetu za narednu godinu, u predviđeno je da Vlada Crne Gore potroši 172 miliona eura na otplatu glavnice dijela starih dugova i 75,8 miliona za kamate. To znači da će novcem građana vratiti 248 miliona eura, odnosno 16,7 odsto projektovanog budžeta za iduću godinu od 1,49 milijardi, pišu Vijesti koje imaju uvid u Nacrt budžeta za narednu godinu.

Tako će poreski obveznici po osnovu otplate glavnice duga platiti 54 miliona više nego ove godine, a na kamate će otići 5,4 miliona više.

Novac koji će nedostajati budžetu (za servisiranje deficita, duga i stvaranje fiskalne rezerve) obezbijediće se kroz emisiju obveznica na stranom tržištu, izdavanje domaćih obveznica i državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama.

Iako je nacrtom predviđeno da se Vlada može zadužiti do 230 miliona eura, ukoliko odobri Skupština, ostavljena je mogućnost zaduženja radi otkupa i refinansiranja državnog duga, maksimalno do visine postojećeg državnog duga od 1,89 milijardi. To bi se obezbijedilo kroz emisiju obveznica ili zaključenja bilateralnog aranžmana.

Nacrtom budžeta za narednu godinu predviđa se i da Vlada može građane zadužiti za finansiranje izgradnje autoputa Podgorica-Kolašin kod Eksim banke iz Kine ili druge finansijske institucije do 800 miliona eura, od čega bi 100 miliona bilo efektivno naredne godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Preostala sredstva za finansiranje potrebe izgradnje autoputa postaće efektivna prema dinamici izgradnje autoputa, što će biti definisano za svaku godinu godišnjim zakonima o budžetu”, objašnjeno je u nacrtu budžeta.

Prema planu, državna kasa bi trebalo da prihoduje iduće godine 1,25 milijardi eura što je približno ovogodišnjem nivou od 1,16 milijardi.

Ministarstvo finansija (uključujući i uprave koje su pod njegovom ingerencijom) imaće naredne godine 112 miliona eura što je uvećanje za oko šest miliona u odnosu na ovu godinu.

Jedan od najvažnijih državnih organa, Poreska uprava, prema nacrtu, raspolagaće budžetom vrijednim 8,1 milion eura dok je ovogodišnji 7,4 miliona. Upravi carina budžet je sa ovogodišnjih 6,57 miiliona smanjen na 6,39 miliona, a Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki imaće 199 hiljada dok je ove godine imala 179,2 hiljade.

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje je i Uprava policije, nacrtom je uvećan sa ovogodišnjih 66,1 milion na 68 miliona.

Ministarstvu turizma i održivog razvoja budžet bi bio smanjen sa 6,4 na 5,6 miliona.

Ministarstvo ekonomije imalo bi 2,9 miliona umjesto ovogodišnjih 4,2 miliona.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i uprave pod njegovom ingerencijom 21,3 miliona što je praktično na istom nivou od 21,2 miliona ove godine.

Nacrtom je predviđeno da se naredne godine preuzmu dugovi nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa u iznosu do 3,7 miliona eura.

Plan je da se povećaju rashodi za usluge i to sa 43,6 miliona u ovoj na 50,8 miliona u narednoj godini. Na toj stavci se nalaze troškovi za službena putovanja za koja bi se, prema nacrtu, iduće godine izdvojilo 5,7 miliona (4,8 miliona je ove godine). Tu je i reprezentacija sa 709,4 hiljade (503,1 hiljada ove godine), konsultantske usluge, projekti i studije “pojeli bi” 25,8 miliona (18,7 miliona ove godine).

Rashodi za tekuće održavanje (infrastrukture, građevinskih objekata, održavanje opreme) projektovani su na 21,8 miliona dok su ovogodišnji 20,4 miliona, a subvencije na 12,5 miliona umjesto 14,2 miliona ove godine.

Izdatak za bruto zarade, prema Nacrtu budžeta, iznosi 385 miliona eura. Ta budžetska stavka je u odnosu na ovogodišnji budžet uvećana za 12,9 miliona eura. Neto zarade sa ovogodišnjih 221,4 miliona uvećane su na 225,1 milion eura. (cdm.me/ND Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *