Danas bez blokade KAP-a

Dodajte komentar

Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica /KAP/ neće danas blokirati kapiju fabrike, jer očekuju sastanak sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Predstavnik radnika Radovan Tošković rekao je da svi dalji potezi zavise od današnjeg sastanka.

Bivši radnici KAP-a od početka sedmice blokiraju izvoz iz ove fabrike, zahtijevajući da se riješi pitanje njihovih otpremnina.

Blokada je, uprkos protestu radnika, koji na glavnoj kapiji blokiraju ulazak i izlazak kamiona, nekoliko puta probijena uz pomoć policije.

Radnici su nezadovoljni ishodom sastanka koji su prošle sedmice održali Kavarić, vođa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om Nebojša Dožić i predsjednik Sindikata „Aluminijuma“ Rade Krivokapić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kavarić je, nakon sastanka, rekao da je riječ o grupi bivših radnika koji su dobili penzije, socijalno su zbrinuti i za koje je Vlada Crne Gore već imala trošak od oko 2,2 miliona evra po osnovu povezivanja radnog staža.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju, traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Vlada Crne Gore je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva i već je uplaćeno oko 2,2 miliona evra za povezivanje radnog staža i beneficije, dok bi u narednom periodu trebalo da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6.000 do 14.000 evra, 177 evra po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *