KAP: deblokada ili prekid proizvodnje

Dodajte komentar

Ukoliko danas do 15 časova bivši radnici Kombinata aluminijuma ne omoguće izvoz aluminijuma iz fabrike neminovan je prekid proizvodnje u KAP-u, upozorio je juče stečajni upravnik Veselin Perišić.

On je saopštio da se zbog blokade kapije za pomoć  obratio MUP-u i Upravi policije. Nezadovoljni penzioneri juče su drugi dan proveli na kapiji i nijesu dozvolili da kamioni sa aluminijumom izađu iz fabrike.

Situacija u Kombinatu aliminijuma, po riječima Perišića, mora se riješiti danas.

– Tokom dana sam dobio dopis od Montenegrobonusa da će ukoliko se do sjutra u 15 sati ne ukloni blokada sa kapije ove fabrike, biti neminovno zaustavljanje proizvodnje aluminijuma – saopštio je juče Perišić Pobjedi.

Blokada

Nezadovoljni penzioneri Kombinata, koji traže da im se saopšti tačan iznos i datum isplate otpremnina, drugi dan su proveli  na kapiji fabrike.

 – Oko šest kamiona jutros je ušlo i oni su dva puta pokušali da ih izvezu na glavnu kapiju, ali im nijesmo dozvolili. Dolazila je i komunalna policija i „pauk“, jer smo navodno uzurpirali dva metra ulice, ali im nijesmo dozvolili da priđu – saopštio je juče Pobjedi član pregovaračkog tima radnika Radovan Tošković.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aluminijum

Koliko je juče aluminijuma čekalo na izvoz, Perišić nije mogao da precizira, ali je poručio da  je i dan blokade za fabriku  poguban.

– Mi nemamo novca na raspolaganju pa da možemo trpjeti posljedice blokade dva-tri dana. Mi moramo ono što proizvedemo da izvezemo i prodamo kako bismo mogli da nabavimo sirovine i obezbijedimo nastavak proizvodnje – poručio je Perišić.

Intervencija

On se juče sastao sa nezadovoljnim penzionerima, ali dogovor o deblokadi kapije nije postignut, pa je Perišić zatražio pomoć  od firme „Dream team securiti“ koja obezbjeđuje KAP.

– Nijednom riječju nijesam tražio od njih primjenu sile, niti nasilje nad radnicima već da zajedno pokušavamo da odblokiramo kapiju. Oni su saopštili da  van kapije ne žele da intervenišu. Ono što mi je ostalo jeste da obavijestim Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije – kazao je Perišić.

Radnici  tvrde da je na kapiji KAP-a juče bilo uobičajeno obezbjeđenje, te da nema potrebe da se pojačava jer, kako kažu, nijesu nasilnici.

Sindikat

U Ministarstvu ekonomije, koje je više puta pregovaralo sa penzionerima, tvrde da novi zahtjev za sastanak nijesu dobili.

– Od stečajne uprave KAP-a očekujemo da dostavi spisak viška radnika na bazi kojeg će biti definisan ukupan iznos sredstava za socijalni program. Ponavljamo da od dogovora u okviru sindikata zavisi na koji način će biti zbrinuti radnici koji ostaju bez posla, a na koji način radnici koji su stekli pravo na penziju – kažu u Ministarstvu.

Predsjednik sindikata Rade Krivokapić tvrdi da su se  bivši radnici odrekli zaštite sindikata onog momenta kada su angažovali advokata.

Radnici iznenađeni izjavom Piperovića

Radnici su iznenađeni izjavom svog advokata Zorana Piperovića, koji je u ponedjeljak kritikovao radnike i ogradio se od njihove blokade.

– Tačno je da nas je advokat obavijestio o sastanku sa ministrom ekonomije i da smo ponovo poslali spisak radnika koji traže otpremnine, iako smo mi to već jednom uradili. Međutim, advokat je trebao da nas obavijesti o datumu ponovnog sastanka sa ministrom, ali se to nije desilo – objasnio je predstavnik radnika Nikola Raković.

Ministarstvo ekonomije: Država uradila sve da obezbijedi radnike

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da ih je stečajna uprava KAP-a upoznala da su zbog blokade izvoza aluminijuma dovedeni u pitanje opstanak proizvodnje, ali i egzistencije oko 700 zaposlenih.

Oni podsjećaju da je na posljednjem sastanku sa bivšim radnicima dogovoren red poteza za ispunjavanje socijalnog programa, što su i radnici podržali.

– Još jednom podsjećamo, Vlada je pozitivno odgovorila na sve zahtjeve radnika, izmjenama i dopunama zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju do obezbjeđivanja 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije. Država je uradila sve da kroz ovaj proces obezbijedi radnike – saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. (pobjeda.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *