IRF: Kreditno podržali 145 projekata u 2012.

Dodajte komentar

U prošloj godini Investiciono-razvojni fond kreditno je podržao 145 projekata, saopštio je juče izvršni direktor Fonda Predrag Poček, dodajući da je za te namjene izdvojeno oko 14 miliona eura.

– Banke su izdvojile dodatna 2,34 miliona eura za projekte koji su realizovani uz njihove garancije i učešće – kazao je Poček u parlamentu, tokom rasprave o izvještaju o radu IRF-a za prošlu godinu.

Prema njegovim riječima 122 projekta je direktno kreditirano, dok su ostali finansirani posredstvom i uz garanciju poslovnih banaka.

U sjevernoj regiji finansirano je 47 projekata, u centralnoj 78, a u južnoj regiji 20 projekata. Preko 55 odsto projekata je bilo iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, 23,5 odsto iz oblasti usluga, 11 posto turizma i ugostiteljstva i skoro 9 odsto iz proizvodnih djelatnosti – naveo je Poček.

On je dodao da se odobreni krediti mogu otplaćivati u roku do dest godina, uz mogućnost korišćenja grejs- perioda do dvije godine u zavisnosti od djelatnosti koje su finansirane.

Kamatna stopa se kretala od 4,5 do 6,5 posto na godišnjem nivou u zavisnosti od djelatnosti i regiona u kojoj se investicija realizovala – objasnio je Poček.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je naveo da je minimalni iznos za odobrenje kredita bio 10.000 eura, sem za MIDAS projekte, dok je maksimalni iznos bio do milion eura za investicione projekte, odnosno do 300.000 eura za finansiranje trajnih obrtnih sredstava.

– Mi smo u ovoj godini imali plan da plasiramo 25 miliona eura kredita, a već danas smo došli do 24,2 miliona eura plasiranih kredita. Previđam da ćemo se primaći cifri od 30 miliona eura novih kredita odobrenih u ovoj godini – naglasio je Poček.

Fond ima udjela u vlasništvu nekoliko državnih preduzeća.

– Na kraju prošle godine imali smo akcije 15 preduzeća, koja su registrovana kod Centralne depozitarne agencije i 17 preduzeća kod  kojih se stečajni postupak vodi, kao i tri preduzeća koja uopšte nisu registrovana u CDA. Bitno je napomenuti da ovih 17 preduzeća u stečaju i ova tri koja nijesu registrovana su u vrijednost kapitala Fonda ušli sa nulom. Znači ne tangiraju bilanse Fonda – kazao je Poček dodajući da Fond ima i udio od 22,9 odsto vlasništva u Regionalnom vodovodu.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *