Deflacija pred vratima EU

Dodajte komentar

Japan se posljednjih godina bori sa izazovima deflacije, a po svoj prilici sličan problem polako narasta i u najvećem ekonomskom bloku na svijetu – Evropskoj uniji.

Iako deflacija možda zvuči lijepo sa stanovišta običnog potrošača, za razvijene ekonomije ona predstavlja potencijalnu prepreku za privlačenje novih investicija, povećanje potrošnje i daljeg rasta.Iz tog razloga je prošle i dijelom ove godine japanski premijer Abe bio u centru pažnje sa “relaksacijom” jakog jena i izazivanjem tzv. monetarnog rata, jer je u pokušaju da pokrene domaću ekonomiju dovodio u pitanje sigurnost ostalih ekonomija u regionu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S druge strane, poslednji statistički podaci u eurozoni pokazuju da su cijene na malo porasle u oktobru samo za 0,7 odsto u odnosu na isti mjesec 2012. godine, dok je godišnja inflacija tek 0,8 odsto.

Stoga se analitičari s pravom pitaju prijeti li deflacija u skorijoj budućnosti i euro-bloku, a prema japanskom iskustvu, kada zemlja upadne u deflaciju teško iz nje izlazi.

Evropska centralna banka se još uvijek ponaša kao da deflacija nije pred vratima, pa i dalje pooštrava svoju monetarnu politiku, pa iako kontinuirana deflacija neće dovesti do nove krize, ona može da uspori ekonomski rast na dugi rok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *