Medvedev traži jeftine kredite za stimulisanje ekonomije

Dodajte komentar

Rusija mora poboljšati dostupnost kredita preduzećima kako bi promovisala oporavak zasnovan na investicijama, ali to ne znači da će odbaciti fiskalni oprez kako bi prevazišla probleme koje je uzrokovao slab izvoz, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

U intervjuu za britansku agenciju Reuters, Medvedev je ocijenio da ne postoji kontradiktornost između fiskalne konsolidacije i ekonomskog razvoja, i istovremeno poručio da će njegova vlada nastaviti sa privatizacijom po odgovarajućim cijenama.

Prioritet je podsticanje rasta koji je, kako je istakao, ove godine isuviše nizak, odnosno ispod dva odsto, u odnosu na prosječan rast od sedam odsto koliko je iznosio u najvećem dijelu decenije prije izbijanja globalne krize 2008-2009. godine.

“Šta planiramo da učinimo? Svakako da planiramo niz mjera, ali ne postoji magična formula za podsticanje rasta. U svakom slučaju, ako postoji, mi je ne znamo, ali je naši kineski partneri vjerovatno znaju”, izjavio je Medvedev, obazirući se na snažan privredni rast Kine u poslednjih nekoliko godina, prenosi Bizlife.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima Medvedeva, prvi korak za izvlačenje dva biliona dolara vrijedne ekonomije iz recesije je da se osigura odgovarajući priliv kredita prema ekonomiji.

Njegovo mišljenje je, međutim, u neskladu sa stavom nove guvernerke centralne banke Rusije, Elvirom Nabiulinom, koja je nedavno poručila da jeftiniji krediti možda ne mogu pomoći ekonomiji, kao i da mogu biti kontraproduktivni.

Ruska vlada je nedavno odobrila korake da se olakša pristup kreditima, kao i da se poboljša finansiranje malih preduzeća uz pomoć kreditnih programa državne razvojne banke VEB.

“Niz odluka je donijet i nadam se da će u bližoj budućnosti one biti sprovedene kako bi se poboljšali kreditni uslovi za ruske kompanije. Veoma je važno za ruske kompanije da primaju normalne kredite po normalnim stopama, i to je prva stvar koju moramo učiniti”, izjavio je Medvedev.

On je, takođe, istakao da Rusija mora sprovesti šire reforme kako bi smanjila prekomjernu zavisnost od izvoza nafte i gasa.

Među problemima koji ugrožavaju rusku ekonomiju, koja je osma najveća na svijetu, Medvedev je istakao lošu investicionu klimu uzrokovanu lošom vladavinom zakona, korupcijom i odlivom kapitala.

U nastojanjima da podstakne domaću ekonomiju, Rusija, prema njegovim riječima, neće slijediti primjer mnogih zapadnih zemalja, odnosno neće upumpavati novac u ekonomiju ili pokrenuti program monetarnih podsticaja.

“Mislim da tu ne postoji dilema, jer bez fiskalne konsolidacije i očuvanja uslova makroekonomske stabilnosti, nema dugoročnog razvoja”, poručio je Medvedev.

On je odbacio zabrinutost oko slabog napretka u sprovođenju procesa privatizacije, kroz koji je prvobitno planirano prikupljanje 13 milijardi dolara.

“Privatizacija je važno pitanje za našu zemlju, s obzirom na njenu sovjetsku prošlost. Iz tog razloga, moramo sprovesti prodaju po dobrim cijenama, ali to ne znači da moramo čekati pet do deset godina za neke fantastične uslove prodaje, već da moramo izabrati optimalan momenat”, zaključio je Medvedev.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *