Njemačke banke zabrinute oko stres-testova ECB

Dodajte komentar

Njemačka bankarska federacija BdB pozvala je juče Evropsku centralnu banku (ECB) da što prije pojasni detalje u vezi sa pregledom 124 banke u eurozoni, koji će biti pokrenut idućeg mjeseca.

„Ključni detalji stres-testova moraju hitno da budu razjašnjeni, u suprotnom ćemo se naći na putu u nepoznato, bez ideje gdje ćemo sletjeti. To je rizik koji mora biti izbjegnut“, rekao je predsjednik BdB Mihael Kemer novinarima u Frankfurtu, a prenijela agencija Frans pres.

„Neizvjesnost koja okružuje očekivane rezultate pregleda bilansa stanja i stres-testova može direktno da utiče na stabilnost finansijskih tržišta“, rekao je Kemer, dodajući da ECB mora hitno da objelodani svoju metodologiju i način na koji namjerava da objavi rezultate testova. On je takođe pozvao političare da pojasne ko će morati da pribavi novac ako testovi ECB pokažu da su bankama potrebna dodatna sredstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

ECB je prošle nedjelje saopštila da će pokrenuti pregled u 124 banke evrozone, čiji će rezultati biti objavljeni u roku od godinu dana, prije nego što banka preuzme nadzor nad vodećim bankama u monetarnoj uniji, u okviru prve faze formiranja evropske bankarske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *