Danas se obilježava Svjetski dan štednje

Dodajte komentar

Danas je Svjetski dan štednje, dan na koji se ističe vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak.

Svjetski dan štednje ustanovljen je još 31. oktobra 1924 godine na 1. Međunarodnom kongresu štedionica u Milanu, u Italiji. Za njegovo ustanovljenje “odgovoran” je italijanski profesor Filipo Ravica, a predstavnici 29 zemalja željeli su da podstaknu svijest o štednji širom svijeta i da istaknu važnost štednje za ekonomije zemalja, ali i za pojedinca.

Svjetski dan štednje je dan kada se podsjećamo koliko je važno imati finansijsku sigurnost u vidu ušteđevine i koliko je važno štedjeti za postavljene ciljeve.

Monterane vlasti u prvoj nedjelji novembra tradicionalno ohrabruju banke da građanima ponude bolje uslove za štednju, kako bi građani izvukli svoj novac iz “slamarica” i naučili se da štednjom sebi obezbijede bolji životni standard.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zahvaljujući incijativi koja je pokrenuta u 31. oktobra 1924. osnovan je i Svjetski institut štedionica koji danas okuplja više od 940 banka i štedionica širom svijeta. Potrebi da se štedi Institut naročito poklanja pažnju u nerazvijenim zemljama, odnosno zemljama u razvoju gdje mnogi građani nemaju ni otvorene bankovne račune.

Crna Gora dočekuje Svjetski dan štednje sa akcijom otvaranja knjižica za bebe rođene u sedmici štednje, koja se obilježava od danas do 6. novembra, u okviru koje se bebe nagrađuju sa po 400 eura.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *