100 najvećih IT kompanija u Adriatic regiji ostvarilo 2,52 mlrd. evra

Dodajte komentar

U 2012. godini, sto najvećih IT preduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,52 milijarde eura i zaposlilo nešto više od 14 hiljada radnika, navodi se u saopštenju kompanije IDC.

U odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihod kompanija uključenih u istraživanje smanjen je za 1.8 odsto. Istovremeno, broj zaposlenih povećan je 4.0 odsto.Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu sa ostvarenih 214 miliona eura, a u prvih pet, baš kao i prethodne godine, uključeni su Comtrade Grupaiz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već četvrtu godinu zaredom.

“Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. godini, vodeće kompanije u Adriatic regiji, ostvarile su pad prihoda u prošloj godini” ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama kao i sposobnosti pojedinog preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Prihod najvećih IT kompanija u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok je u Srbiji, Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda“.

Prema tipu preduzeća, sitacija je ovakva:

• U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih kompanija koja pružaju IT usluga i proizvođača softvera, kao i prethodne godine, vodeće tri kompanije su redom: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrtoj poziciji kompanija Combis. Među kompanijama, koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera, prednjače srpski Nordeus i regionalna kompanija In2 Grupa.

• Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju filijale u Adriatic regiji, listu predvodi IBM, kao i 2011. godine, a drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih predstavništva po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

• Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi iStyle.

“Ovakav pregled daje odgovor na pitanje “KO JE KO“ u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, ekspertima informatike i nabavci omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT preduzećima daje mogućnost poređenja vlastitih dostignuća sa konkurencijom” pojašnjava Žitnik.

“Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera pri procjeni kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama sljedeće godine“, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *