Euro u odnosu na dolar na najvišem nivou u posljednje dvije godine

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima kurs eura probio se prošle nedelje iznad 1,38 dolara, po prvi put nakon dvije godine, jer se očekuje da će američka centralna banka smanjenje podsticajnih monetarnih mjera odložiti do iduće godine.

Na kurs su uticali lošiji ekonomski pokazatelji od očekivanih i kriza vezana uz dogovor o zaduživanju SAD-a. Euro je ojačao i u odnosu na jen 0,5 odsto, na 134,45 jena, dok je cijena dolara pala 0,4 odsto, na 97,40 jena.

Kurs eura prema američkoj valuti ojačao je prošle nedjelje 0,9 odsto, na 1,3804 dolara, a tokom nedelje dosegnuo je i 1,3833 dolara, najviši nivo od novembra 2011. godine.

Uspon eura prema dolaru drugu nedelju zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će američki Fed ostaviti monetarnu politiku nepromijenjenu do marta iduće godine zbog slabih ekonomskih podataka te dok se u Vašingtonu ne postigne trajni dogovor o budžetu i povećanju zaduživanja države.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U anketi Reutersa devet od 15 analitičara smatra da Fed neće smanjivati podsticajne mjere prije marta, sve dok podaci ne pokažu da se tržište rada brže oporavlja i dok američki Kongres ne postigne dogovor o budžetu i povećanju nivoa zaduživanja države, prenosi Bizlife.

Valutni stratezi smatraju da bi se, ako se nastavi uspon eura prema dolaru, ECB mogao odlučiti za neki vid verbalne intervencije ili druge mjere kojima bi se zauzdao njegov uzlet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *