Elektroprivreda Srbije postaje dioničko društvo

Dodajte komentar

Zorana Mihajlović, ministrica energetike Srbije, izjavila je da će Elektroprivreda Srbije (EPS) do kraja ove godine postati dioničko društvo i da za sada neće biti privatizovana, piše portal B92.

“Neke od djelatnosti EPS-a bit će centralizovane i daleko efikasnije”, rekla je Mihajlović na Regionalnom investicijskom summitu u Aranđelovcu.

“Sadašnji izvoz električne enegije iz Srbije je povremen, a država želi izgraditi barem jednu novu elektranu i želi ponovo postati izvoznik struje jer je od 2001. godine primjetna nestašice električne energije u regiji”, rekla je ministrica Mihajlović.

Ona je navela da će se elektrane graditi uz različito učešće Elektroprivrede Srbije i uz nove finansijske modele. Jedan od razloga da se ne privatizuje EPS je taj što Srbija može postati “distributer i skladištar struje” u regiji, rekla je Mihajlović. Upozorila je EPS da počne voditi računa o liberalizaciji tržišta zato što je otvaranjem tržišta za visoki napon već izgubila jednog kupca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podsjetila je da se od 1. januara 2014. godine otvara tržište na srednjem naponu s oko 3100 kupaca, a od 1. januara 2015. u Srbiji će svi potrošači moći po vlastitom izboru kupovati struju od snabdijevača.

Antonio Chezare Ferrara, direktor kompanije Fiat autmobili Srbije na skupu u Aranđelovcu rekao je da se, kada se razmišlja o investicijama, mora voditi računa o cijenama plina, vode i električne energije, tj. da te cijene moraju biti stabilne. Ferrara je dodao da je razgovarao s direktorima drugih kompanija u Srbiji koje već žele kupovati struju u Njemačkoj te je upozorio EPS i Srbijagas da vode računa o namjerama kompanija koje će s otvaranjem tržišta struje i plina, tražiti druge dobavljače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *